IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар в Лондон навлиза в застой

Цените в британската столица ще започнат да падат до средата на годината, прогнозира компанията Hometrack

15:31 | 27.03.18 г.
<p>
	Жилищна сграда в лондонския квартал Камдън.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Жилищна сграда в лондонския квартал Камдън. Снимка: Архив Ройтерс

Дългият жилищен бум в Лондон изглежда достига своя край, показва доклад на компанията за проучване на имотния пазар Hometrack, цитиран от Bloomberg.

Цените в британската столица ще започнат да падат до средата на годината, прогнозира компанията, само две седмици след като консултантската компания Savills съобщи, че цените вече са започнали да намаляват с най-бързия си темп след пика на рецесията. Hometrack съобщи, че Brexit и данъчните промени, целящи да забавят процъфтяващия имотен пазар в Лондон и Югоизточна Англия, в крайна сметка са принудили продавачите да намалят офертните цени.

„Това е резултат от данъчните промени, които са се отразили на чуждестранните и местните инвеститори и са ограничили достъпността за собствениците в съчетание с несигурността заради Brexit. Цените са следващите, които ще бъдат повлияни”, казва Ричард Донъл, директор на отдел „Проучвания“ в Hometrack.

Цените на жилищата вече растат с най-бавния си темп от седем години в Лондон и са намалели в 42% от кварталите през февруари, най-големия брой след световната финансова криза, отбелязва Hometrack.

"Лондон е сред британските градове, които бяха най-тежко засегнати от спада на цените, след като те почти се удвоиха в последните десет години. Извън Южна Англия ръстът на цените остава стабилен“, пишат авторите на доклада.

Спадът е най-изразен в скъпите квартали в централен Лондон и е почти два пъти по-голям, отколкото в по-периферните квартали.

Цените на жилищата в британската столица са нараснали с 1% на годишна основа през февруари до средно 487 900 паунда (693 200 долара), най-слабия ръст от август 2011 г. На годишна основа цените на жилищата в Лондон регистрират спад от 4,3% през февруари. Обемът на продажбите в британската столица е намалял със 17% от 2014 г. насам.

В цялата страна цените на жилищата са нараснали с 5,2% на годишна основа през февруари. Ръстът надхвърля 7% в Единбург, Ливърпул, Лестър, Бирмингам и Манчестър, а в Бристъл, Саутхемптън и Лондон темпът на растеж на цените е сред най-бавните в страната. В Кеймбридж и Абърдийн цените на жилищата намаляват. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още