IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската компания, концесионер на Летище Пловдив, продължава да продава активи

Китайският конгломерат продава офис сграда в Сан Франциско на Northwood Investors за 300 млн. долара

10:53 | 30.05.18 г.
<p>
	Централата на HNA Group в китайския град Хайкоу.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Централата на HNA Group в китайския град Хайкоу. Снимка: Ройтерс

Изпитващият затруднения китайски конгломерат HNA Group продължава да се разделя с имоти в опит да намали огромното си дългово бреме, съобщава Bloomberg.

Компанията продаде офис кула в Сан Франциско за около 300 млн. долара на Northwood Investors, съобщават запознати източници. HNA е извлякла малка печалба от продажбата, след като плати 255 млн. долара за имота през август 2016 г.

Представители на HNA и Northwood, ръководена от бившия високопоставен представител на Blackstone Group LP Джон Кукрал, са отказали коментар.

28-етажната кула в квартал СоМа се помещава в блок, който се намира в съседство с новопостроената Park Tower, наета от Facebook като най-новия ѝ офис в Сан Франциско. Сградата, която HNA продава, е била построена от компанията Shorenstein Properties LLC през 1986 г. и проектирана от архитектурната и инженерна компания Skidmore, Owings & Merrill, отговорна за сгради като Бурж Халифа в Дубай. Площите в нея са напълно заети, става ясно от сайта на сградата.

Купувачите са били насърчени от ръста на наемите в подобни първокласни имоти. Цените на наемите на офиси клас А растат стабилно и достигат близо 807 долара за кв. м спрямо по-малко от 538 долара за кв. м през 2012 г., сочат данни на консултантската компания Cushman&Wakefield.

Имотите са спасение за HNA, която успя да извлече печалба от последните си продажби. Това е много важно за компанията, която е подложена на натиск да върне кредитите си, натрупани при безразборното придобиване на активи на стойност на 40 млрд. долара в последните години.

Northwood, която управлява активи на стойност около 7 млрд. долара, е купувала имоти на HNA и преди. По-рано тази година компанията придоби офис кула в Ню Йорк, по-голямата част от която бе собственост на HNA, за около 300 млн. долара. Това е с близо 26 млн. долара повече от стойността на имота през 2011 г., когато HNA купи своя дял.

Китайският конгломерат продаде също дялове в Hilton Worldwide Holdings и Hilton Grand Vacations. В понеделник Bloomberg съобщи, че делът му в испанската компания NH Hotel Group е привлякъл интерес от потенциални купувачи, включително Elliott Management и Apollo Global Management.

Необичайното е, че кулата в Сан Франциско е собственост на HNA Technology Investments Holdings, подразделение на китайската компания, съсредоточено върху технологични трансакции, разкриха двама запознати източници. Инвестициите в недвижими имоти по традиция се осъществяват от други подразделения на конгломерата.

Припомняме, че в края на март дъщерна компания на HNA Group взе на концесия летището в Пловдив. Концесията е за 35 години, като за този срок концесионерът се задължава да инвестира в обекта 70 млн. евро. Средствата са за ремонт, поддържане и рехабилитация на съществуващата инфраструктура, както и изграждане на нови съоръжения. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още