IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон е най-големият пазар на Airbnb в Европа

Нощувките в британската столица са се увеличили с 45,1% и са достигнали 6,7 млн. броя през 2017 г.

15:29 | 13.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Лондон е бил най-големият пазар за нощувки в Airbnb с 6,7 млн. броя през 2017 г., като изпреварва Париж, където са отчетени 6,4 млн. нощувки, показва доклад на консултантската компания Colliers International.

Нощувките в британската столица са се увеличили с 45,1% през 2017 г. на годишна база, което е най-високият растеж сред ключовите градове в Европа, изследвани от консултантската компания. В Париж нощувките в Airbnb отчитат ръст от 28,5% на годишна основа.

Двата града надвишават близо три пъти размера на пазара в Берлин, Амстердам и Мадрид, въпреки че испанската столица е най-бързо растящият пазар на платформата за краткосрочни наеми с ръст от 67,1% на годишна основа или 2,1 млн. нощувки. Приблизително толкова са и нощувките в Берлин, докато в Амстердам са отчетени малко над 2 млн. нощувки.

В Амстердам, Мадрид и Париж най-предпочитани за наемане са цели едностайни жилища. В Берлин наемането на стая е точно толкова популярно, колкото и наемът на цяло едностайно жилище, докато в Лондон отделната стая е най-предпочитана от наемателите.

Средната цена на ден за жилище в Airbnb в Амстердам надвишава тази в Лондон и Париж. Последните два града обаче имат и по-голямо предлагане на жилища в широк ценови диапазон, които са подходящи за туристи с ограничен бюджет.

Париж предлага най-скъпите жилища в платформата за краткосрочни наеми, докато Мадрид и Берлин са най-достъпните варианти за наем на жилище.

Средните дневни цени за жилище в Берлин са най-ниските сред петте изследвани пазара. Испанската и германската столица предлагат нощувки на цена под 50 евро, подобно на Париж и Лондон, но цената на луксозните имоти в първите два града е значително по-ниска.

Какво е законодателството в отделните градове?

През януари 2017 г. Airbnb обяви нови мерки, гарантиращи, че регистрираните собственици на жилища в Лондон оперират в съответствие с правилото за максимален срок на отдаване от 90 дни на година, прието през 2015 г. Мерките са насочени към собственици, които отдават под наем цели жилища, а отдаването на стаи под наем не е засегнато по същия начин. Все още няма данни дали собствениците на жилища в британската столица се съобразяват напълно с правилата.

Париж прие мерки да защити жилищния си пазар и е един от последните градове, въвели регулации за краткосрочното отдаване на частни жилища под наем. От 1 декември 2017 г. собствениците са длъжни да се регистрират пред местните власти, за да приемат законно наематели за максимален срок от 120 дни на година. Регулациите влязоха в сила наскоро, така че все още не са известни резултатите от тях.

Мадрид обяви неотдавна нови регулации, ограничаващи още повече ръста на Airbnb. През май тази година местните власти предложиха нови законодателни мерки, които ограничават отдаването на апартамент или къща под наем в платформата до 90 дни на година. Цялата жилищна сграда, използвана за краткосрочни наеми, ще трябва да отговаря на определени технически критерии, които важат за други места за настаняване като хотелите.

Освен това апартаментите за краткосрочен наем в центъра на Мадрид ще трябва да имат собствен вход, отделен от постоянните обитатели на блока. Мерките все още не са одобрени, но очакванията са да окажат голямо въздействие върху предлагането на жилища в Airbnb в центъра на испанската столица, което нарасна бързо през 2017 г.

От януари 2017 г. собствениците на жилища, отдавани под наем в Airbnb в Амстердам, вече не могат да предлагат цяло жилище на платформата за повече от 60 дни. Отдаването на частни или споделени стаи беше възможно без никакви ограничения. Но анализът на Colliers International показва, че целите жилища са останали най-популярният вид имот през 2017 г. - около 67% от резервираните нощувки са били за цели апартаменти. Броят им е намалял с 10% спрямо 2016 г., което показва, че новите ограничения имат известно въздействие.

От май 2016 г. собствениците на жилища в Берлин нямаха право да предлагат цели жилища под наем в Airbnb. Отдаването на частни или споделени стаи беше възможно. Но анализът на Colliers International показва, че целите жилища са били най-популярният вид имот за наемане през 2017 г. - около 59% от резервираните нощувки са били за цял апартамент. Спадът в броя на резервациите на цели жилища спрямо 2016 г. е бил незначителен (тогава 60% от резервираните нощувки са били за цял апартамент).

Това показва, че новите ограничения не са оказали толкова силно въздействие като промяната в регулациите в Амстердам. В резултат на това Берлин промени законодателството през декември 2017 г., като позволи наемането на цели жилища, ако броят на резервираните нощувки на имот не надхвърля 60 дни в годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още