IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемите на най-големите жилищни пазари в САЩ растат по-бързо спрямо 2017 г.

Най-силен годишен ръст е отчетен в Питсбърг, Детройт и Хюстън

13:58 | 29.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В последните три тримесечия наемите на жилища на най-големите пазари в САЩ растат по-бързо в сравнение с година по-рано, сочат данни на имотната компания Zillow, цитирани от онлайн изданието propertywire.com.

Най-силен годишен растеж е отчетен в Питсбърг, Детройт и Хюстън, докато наемите на най-скъпите пазари в страната растат по-бавно, показват последните данни на компанията.

Наемите в трите града са намалявали по това време на миналата година, но сега са нараснали с 1% на годишна основа. В градове с високи наеми като Сиатъл, където през 2017 г. беше отчетен годишен ръст от 5,8%, сега покачването на цените се забавя до 3,3%. Сходна тенденция се наблюдава и в Лос Анджелис, Портланд и Бостън.

В САЩ като цяло ръстът на наемите се задържа на равнище от около 2% до 3% на годишна основа в последните 11 месеца и цените достигат 1440 долара на месец.

Докладът показва, че спестяването на достатъчно пари за първа вноска е едно от най-големите препятствия пред закупуването на жилище, а растящите наеми са сред основните причини спестяването да е толкова трудно. Дори на пазари, където ръстът на наемите се забавя, високите цени вече са факт. На фона на растящите лихви по ипотеките и намаляването на достъпността им жилищната собственост може да се окаже извън възможностите на много американци, предупреждава Zillow.

„В последните две години ръстът на наемите в страната се забави, тъй като на пазара излязоха нови апартаменти, а наематели с финансови възможности все повече стават собственици на жилища“, казва Арън Терасас, старши икономист на Zillow.

„Забавянето на ръста на наемите беше най-изразено на пазарите, които най-бързо добавиха нови имоти благодарение на улесняването на строителството или на местното търсене. Но тази пролет наемите в страната отново започнаха да растат, въпреки че остават в устойчивите рамки в дългосрочен план“, допълва той.

Докладът показва, че цените на имотите растат най-бързо в Сан Хосе, Лас Вегас и Сиатъл, а цените в страната са нараснали с 8% миналата година до средно равнище от 216 хил. долара. Средната цена на жилищата в Сан Хосе е била 1 265 300 долара, като се е повишила с 26% от май 2017 г. насам. Цените са отчели ръст от 15,5% в Лас Вегас и от 12% в Сиатъл.

В същото време наличните жилища на пазара са все по-малко, като предлагането е намаляло с 5,3%, въпреки че темпът на спад на наличностите се е забавил през последните десет месеца. Пазарите с най-рязко понижаване на запасите от жилища са Денвър, Атланта и Питсбръг. В първите два града предлагането е намаляло с 15% спрямо година по-рано, а в Питсбърг – с 13%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още