IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите мерки на Ердоган няма да разрешат проблема с растящите цени на жилищата

Цените на жилищата в Турция са нараснали с близо сто процента на годишна база

10:49 | 12.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Турски строителни компании съобщават, че новите програми на правителството в подкрепа на имотния сектор ще засилят продажбите на жилища, но няма да разрешат проблема с главоломния ръст на цените на жилищата, които нараснаха с близо 100% на годишна база, предава Ройтерс.

Президентът Реджеп Ердоган обяви три отделни пакета от заеми в понеделник за разрешаване на проблема с растящите цени на имотите, тъй като местните жители не успяват да открият достъпни жилища за наемане или закупуване след валутната криза миналата година.

Една от мерките беше пакет от заеми за строителните компании, за да завършат недовършени проекти, при условие че обещаят да запазят пазарните цени непроменени за една година.

Според строителните компании програмите, които включват и евтини ипотечни кредити, ще подкрепят продажбите на жилища с около 20%, но няма да помогнат за спирането на ръста на цените на жилищата в краткосрочен план.
Строителите посочват растящите производствени разходи, обезценяването на лирата и слабото предлагане на жилищния пазар като причини за растящите цени.

Сефер Алтоглу, член на борда на директорите на компанията за жилищно строителство Mint, заяви, че строителните разходи растат с 10% на месец и това трябва да бъде отразено в цените на жилищата.

„Ако ми остават осем месеца да завърша проекта си, това означава, че разходите ще нараснат с над 80%. Защо трябва да поемам тези разходи и да запазвам цените стабилни, за да се възползвам от евтин заем?“, пита Алтиоглу.

Индексът на строителството нарасна със 102% на годишна база през март, сочат данни на Турския статистически институт.

Индексът на цените на жилищата също се повиши с 96% на годишна база през февруари, сочат нови данни на централната банка. В Истанбул индексът е нараснал със 106% на годишна база.

Алтиоглу казва, че компаниите не искат да започват нови проекти заради „непредсказуеми“ разходи, както и несигурност дали могат да продават жилищата, тъй като покупателната способност на турците се влошава заради ширещата се инфлация, която достигна 70% през април.

Ердоган заяви, че пакетът от заеми за строителните компании цели да увеличи предлагането на жилища, а следователно и да балансира цените. Той допълни, че евтините заеми ще помогнат на турците и да купуват нови жилища.

Ибмрахим Бабаджан, президент на компанията за жилищно строителство Babacan Holding, казва, че правителството трябва да подкрепи и нови проекти, а не само незавършените, за да увеличи още повече предлагането.

Той допълни, че продажбите на жилища ще нараснат с 20-25% в резултат на евтините заеми, но мерките не разрешават проблема с растящите цени на жилищата.

„Жилищните заеми с лихва от 0,99% са много привлекателни в страна с годишна инфлация от 70%. Няма съмнение, че купувачите ще се възползват от тях“, отбелязва Бабаджан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още