Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Опасенията за фалита на Evergrande се завърнаха

Проблемите в Evergrande са индивидуални и не засягат индустрията, а рискът от заразяване е контролиран, се казва в изявление на централната банка

Опасенията за фалита на Evergrande се завърнаха

Снимка: Bloomberg LP

Инвеститорите отново са притеснени за евентуалния срив на силно задлъжнялата група за недвижими имоти China Evergrande. Акциите се сринаха с 20% в понеделник до рекордно ниското ниво от 1,82 хонконгски долара.

Вторият по големина предприемач в сектора на недвижимите имоти в Китай, стенещ под планина от дългове от над 300 млрд. долара, отново предупреди за предстоящ фалит.

„China Evergrande отново е на първо място в дневния ред на борсовите търговци“, казва пред Ройтерс портфолио мениджърът Томас Алтман от инвестиционния съветник QC Partners. Инвеститорите се опасяват, че фалит може да предизвика ефекта на доминото и да дестабилизира целия китайски финансов пазар.

Още по темата

Evergrande призна, че може да не успее да събере достатъчно средства, за да изпълни всичките си финансови ангажименти. След изтичане на 30-дневното удължаване в понеделник са дължими 82,5 милиона долара.

Въпреки това инвеститорите са поискали обратно 260 млн. долара, а Evergrande не можела да гарантира, че ще плати цялата сума. В резултат на това правителството на провинция Гуандун е извикало председателя на Evergrande Хуи Ка Ян и заяви, че ще изпратят свои представители в компанията, за да прегледат управлението на риска на концерна.

Междувременно централната банка се почувства принудена да успокои инвеститорите. Проблемите в Evergrande са индивидуални и не засягат индустрията, а  рискът от заразяване е контролиран, се казва в становището ѝ. Анализаторите смятат, че съгласуваните усилия на властите са сигнал, че Evergrande вече е влязла в процес на преструктуриране на дълга.

Властите се опитват да гарантират, че настоящите проекти на Evergrande ще бъдат завършени и че финансирането ще продължи да бъде достъпно за строителство, казват експертите от Morgan Stanley.

Според статия на Bloomberg, позоваваща се на информирани източници, предстои преструктуриране на кредитните тежести на компанията. Съответно Evergrande възнамерява да включи и всички свои облигации в щатски долари.

Според статията става дума за облигации, които групата и нейното подразделение Scenery Journey са емитирали. Evergrande ще трябва да плати лихва този понеделник по две облигации на Scenery. Ако не успее, групата може да предизвика за първи път фалит на пазара на облигации. Според един от източниците планираното разсрочване включва и облигации на стойност 260 млн. долара от съвместното предприятие Jumbo Fortune Enterprises, за което Evergrande е гарантирала.

„Всичко показва, че борсовите търговци трябва да бъдат подготвени за преструктуриране на дълга или за организирана ликвидация“, казва портфолио мениджърът Алтман. Правителството в Пекин няма интерес от неорганизиран фалит. Пазарният анализатор Йохен Щанцл от онлайн брокера CMC Markets е по-малко уверен.

„Въпреки че правителството в Пекин винаги се е справяло изненадващо добре през последните две десетилетия в управлението на спукващите се спекулативни балони на пазара на недвижими имоти и техните последици без никакви заразителни ефекти за световната икономика, това не означава, че ще успее и този път“, казва той,

Рейтингови агенции като S&P и Fitch значително понижиха кредитните рейтинги на Evergrande през последните седмици, тъй като смятат, че рискът от неизпълнение на облигациите е много висок. Evergrande е нарушавал сроковете за плащане на лихвите по заема няколко пъти през последните няколко седмици и е плащал малко преди 30-дневния краен срок.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
В Букурещ строят най-високата жилищна сграда в Румъния за 76 млн. евро