Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Отложени за догодина сделки забавят имотния пазар в Чехия

Не се очаква инвестициите в бизнес имоти в страната тази година да достигнат нивото от 2020 г.

Отложени за догодина сделки забавят имотния пазар в Чехия

Снимка: Milan Jaros/Bloomberg

Общият обем на инвестициите в имоти в Чехия е достигнал 328 млрд. евро през третото тримесечие на 2021 г., което е с 24% под нивото от предходните три месеца, но е ръст с 8% на годишна база, сочат данни на консултантската компания Savills.

От гледна точка на секторите индустриалните имоти са на първо място през тримесечието с привлечени инвестиции от 189 млн. евро, съставляващи 58 на сто от общия обем. Инвестициите в търговски площи, предимно в търговски паркове, са отбелязали силно покачване през третото тримесечие, достигайки 94 млн. евро и дял от 29 на сто от общия обем, което е най-високият тримесечен резултат за сектора от началото на тази година. От друга страна традиционно силните инвестиции в офиси са намалели до 44,5 млн. евро, или дял от 14%, най-ниското ниво от третото тримесечие на 2020 г.

„Тъй като офисите до известна степен бяха извън играта през третото тримесечие, повечето инвестиции бяха насочени към регионалните пазари с общо 231 млн. евро, като в Прага бизнес имоти на стойност едва 97 млн. евро смениха собствеността си през този период“, коментира Ленка Печова, старши анализатор в чешкото подразделение на Savills.

През третото тримесечие са регистрирани общо 14 сделки, което е ръст спрямо 11 през същия период на миналата година. Местните инвеститори са съставлявали половината от обема за тримесечието, или 164 млн. евро, въпреки че са участвали в 11 от 14-те сделки. Трансграничните инвестиции са се равнявали на другите 50% от обема през третото тримесечие, като най-големият обем чуждестранен капитал е дошъл от Китай (26%) и САЩ (20%).

Още по темата
Средният размер на сделките е намалял от 29 млн. евро през предходните тримесечия на 23 млн. евро през третото тримесечие. Средното тримесечно ниво през 2018-2019 г. беше 40,5 млн. евро.

Доходността е останала непроменена за всички първокласни активи през разглеждания период. Най-добрите офис активи в Прага предлагат доходност от 4,10%, а първокласните индустриални сгради – 4,25%. На фона на дълготрайното отсъствие на сделки в сегмента на първокласните търговски центрове доходността за най-добре представящите се имоти в централни бизнес квартали в Прага остава около 5,75%. Привлекателни жилищни проекти за отдаване под наем в Прага продължават да носят доходност от 4%.

„Обемът от инвестиции от 2,73 млрд. евро от миналата година едва ли ще бъде преминат или дори достигнат. Тъй като много инвестиции бяха отложени за 2022 г., общата инвестиционна активност тази година се очаква да достигне около 1,7 млрд. евро“, коментира Фрейзър Уотсън, директор на отдела за инвестиции в чешкото подразделение на Savills.

„Въпреки това големият брой на сделките в развитие показва положителни нагласи на инвеститорите през идната година. Изключително добре представящият се индустриален пазар, който показва високи обеми на усвоени площи, исторически ниски нива на свободните площи и значителен ръст на наемите през последните девет месеца, привлича все повече инвеститори“, допълва Фейзър.

Подобно на офис сектора обаче наличностите от модерни индустриални имоти в страната остават ограничени и в резултат на това няма много добри възможности за продажба. Доходността от първокласни активи не се очаква да се промени значително в близко бъдеще, отбелязва Фрейзър.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Европа трябва да е сериозна в подобряването на енергийната ефективност на домовете