IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Престъпници използват Airbnb за пране на пари?

Daily Beast описва нова схема за злоупотреби с популярната платформа за наемане на жилища

17:26 | 27.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Престъпници отдавна търсят начини да използват онлайн магазините, за да перат пари. Вече се носят слухове, че и сайтът за краткосрочно отдаване на имоти под наем Airbnb е станал жертва на нещо подобно. Според статия на Daily Beast руски измамници използват услугата, за да перат пари от откраднати кредитни карти с помощта на корумпирани домакини, пише Engadget.

Медията твърди, че за целта престъпниците набират хора в рускоезични престъпни форуми, а в публикациите си посочват, че търсят всичко – от съучастници до хакнати акаунти.

След като създадат или купят акаунти в Airbnb, измамниците ги използват, за да поискат резервация от домакини, които им сътрудничат. Последните им изпращат обратно част от печалбата, твърди експертът по киберсигурност Рик Холанд.

Легитимните домакини също така помагат на престъпниците да заобикалят изискванията на Airbnb за предоставяне на личен документ, макар че фирмата ясно заявява, че не може да бъде държана отговорна за потвърждаването на идентичността на всекиго.

Според Daily Beast измамниците избират домакини, които да натрупат до 3000 долара наведнъж, а операциите са извършвани в Русия и в Европейския съюз. Все пак е трудно да се прецени доколко е мащабна злоупотребата с Airbnb.

В отговор Airbnb посочва своите алгоритми за машинно самообучение, като част от защитата си срещу „подозрителна активност“.

Вижте повече технологични новини в материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още