Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Продажбите и стойността на бизнес имотите в САЩ с нов рекорд

Търсещите доходност инвеститори са купували жилищни сгради, лаборатории и индустриални имоти през третото тримесечие

Продажбите и стойността на бизнес имотите в САЩ с нов рекорд

Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg

Инвеститорите в САЩ са купили рекордно количество бизнес имоти през третото тримесечие въпреки предупрежденията, че пандемията от COVID-19 ще подкопае цените на имотите и ще остави индустрията без ликвидни средства, пише Wall Street Journal.

Покупките на жилищни сгради, лаборатории и индустриални имоти, които служат за разпределителни центрове за електронната търговия, са тласнали приходите от продажби до над 193 млрд. долара през тримесечието. Това е ръст от 19% спрямо същите три месеца на 2019 г. преди пандемията и най-доброто тримесечие за продажбите на бизнес имоти в историята, сочат данни на компанията Real Capital Analytics.

Продажбите през деветте месеца на тази година са възлезли на общо 462,1 млрд. долара, което е ръст от 10% спрямо същия деветмесечен период на 2019 г. и най-високото ниво за първите три тримесечия на която и да било година, показват данните на Real Capital Analytics.

Продажбите през първите девет месеца на 2021 г. спрямо 2019 г. са били толкова силни в най-горещите сектори, че активността е компенсирала с лекота намалелите продажби на офис сгради и търговски центрове през този период, съобщава компанията. Офис сградите и моловете по традиция са в основата на всяко рали при бизнес имотите.

„С излизането от COVID виждаме стабилизиране на основите в редица сектори и това привлича вниманието на инвеститорите“, коментира Надим Мегджи, ръководител на отдела за имотите в Северна и Южна Америка в инвестиционната компания Blackstone, най-големия купувач на бизнес имоти в САЩ тази година по данни на Real Capital.

Още по темата
Бумът е различен от предходните и защото относително голям брой сделки са били свързани с единични имоти, а не са движени предимно от най-големите инвеститори, купуващи имотни компании и портфейли с множество имоти, отбелязва Real Capital Analytics.

Инвеститорите се насочват към бизнес имоти отчасти заради по-високата доходност от тях в сравнение с облигационния пазар. Пенсионните фондове „няма да успеят да достигнат целите си за 8% само с портфейли с облигации“, отбелязва Джим Костело, старши вицепрезидент на Real Capital Analytics.

Ръстът на продажбите е тласнал цените на недвижимите имоти до нов връх, показва индекс на компанията за имотни анализи Green Street. Идексът, който следи имотите, притежавани от тръстове за инвестиции в недвижими имоти, е нагоре с близо 22% спрямо пандемичното си дъно през лятото на 2020 г. и с 8% над нивото си преди началото на пандемията.

Когато породената от пандемията рецесия връхлетя американската икономика, мнозина очакваха, че секторът на бизнес имотите ще поеме рязко надолу, както при предишните рецесии. Големите инвеститори набираха пари за фондове за потиснати имоти, тъй като смятаха, че могат да придобият имоти на занижени цени.

Повсеместен спад обаче така и не се случи. Много анализатори смятат, че това се дължи на действията на Федералния резерв, които са предотвратили блокирането на дълговите пазари и са позволили дори на много изпитващи затруднения собственици на имоти да имат достъп до нови капитали.

През деветте месеца на 2021 г. финансовите институции са отпуснали кредити за 102 млрд. долара на собственици на имоти, най-големия обем за деветмесечен период от 2007 г. насам, сочат данни на компанията Trepp. Банките и нерегулираните небанкови институции също са станали по-щедри с началото на възстановяването на икономиката.

Не всички новини за бизнес имотите обаче са добри. Търговските центрове продължават да струват с 13% по-малко спрямо нивото преди пандемията, а стойността на хотелите е намаляла с 4,2%, показват данните на Green Street.

Притесненията за бъдещето на офис сградите с набирането на популярност на работата от разстояние са тласнали стойността им надолу с 5,6% спрямо нивото преди пандемията.

Но търсенето на складове и разпределителни центрове се е засилило по време на пандемията с процъфтяването на електронната търговия и търсенето на повече площи за съхранение от търговците на дребно. Многофамилните жилища също стават по-горещи по време на пандемията на фона на ръста на цените на жилищата, който принуждава много хора да стават наематели вместо да купуват имот. Тези сектори са увеличили стойността си съответно с 41% и 19% спрямо нивата преди COVID-19, показват данните на Green Street.

Търсенето на бизнес имоти от институционални инвеститори отчасти е отразено в почти рекордните 379,4 млрд. долара, които фондовете за частни капиталови инвестиции имат за инвестиране, сочат данни на компанията Prequin. Най-много средства през 2020 и 2021 г. са набрали Blackstone, Starwood Capital Group и KKR & Co.

Много малки инвеститори се задействат със закупуването на акции в нетъргувани тръстове за инвестиции в недвижими имоти. Най-големият подобен тръст Blackstone Real Estate Income Trust е набрал 6,9 млрд. долара само през третото тримесечие, сочат данни на компанията Robert A. Stanger & Co. Те се равняват на около 87% от набраните от фонда средства за цялата 2020 г.

Чуждестранните инвеститори също стават по-активни. Meritz Alternative Investment Management от Южна Корея е купувачът при две от най-големите продажби на бизнес имоти тази година с придобиването на дял от 49% в News Building в Манхатън и на 49% от офис сграда във Вашингтон.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Централата на UBS в Лондон намери купувач за 1,7 млрд. долара