IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на луксозни жилища в Манхатън приключват най-добрата си година

Средната площ на купуваните луксозни апартаменти е била 269 кв. м

10:28 | 23.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Пазарът на луксозни жилища в Манхатън изпраща най-добрата си година в историята, предава Bloomberg.

Тази година са подписани 1877 договора за имоти на цена от 4 млн. долара нагоре, което е най-големият брой от началото на воденето на статистика от компанията Olshan Realty. Това е почти три пъти повече от броя сделки през 2020 г. и два пъти повече в сравнение с 2019 г.

Общата стойност в долари на имотите е 15,9 млрд. долара и е с близо 30% по-висока спрямо най-силните години между 2013 и 2015 г., сочат данните на Olshan.

Покупките също са станали по-разточителни, като купувачите търсят повече площ за работа от вкъщи по време на пандемията. Средният размер на луксозните апартаменти със сключен договор през 2020 и 2021 г. е 269 кв. м и е с 5% над равнището през предходните седем години.

Това е рязък обрат за пазара, който е подложен на натиск от планина от непродадени наличности. С появата на ваксините жители на Ню Йорк, които са напуснали града по време на блокадата през 2020 г., се завръщат масово, „яхвайки вълната на по-ниските цени и ниските лихви, растящите наличности на пазара и вярването, че Ню Йорк ще се завърне“, коментира Дона Олшан, президент на компанията.

Силно заразният омикрон вариант на коронавируса е най-голямото изпитание за пазара в момента, затова трудно може да се прецени дали 2022 г. ще бъде още една година на бум, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още