Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Продажбите на нови жилища в САЩ изненадващо са нараснали през април

Ръстът на цените на жилищата отвъд океана през март също се е ускорил въпреки пандемията от коронавирус

Продажбите на нови жилища в САЩ изненадващо са нараснали през април

Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Продажбите на нови жилища в САЩ неочаквано са се увеличили през април, след като потънаха месец по-рано, което показва, че жилищният пазар отвъд океана започва да се стабилизира, предава Bloomberg.

Покупките на еднофамилни жилища са нараснали с 0,6% спрямо март до годишен темп от 623 хил. единици. Средната прогноза на участвали в допитване на Bloomberg икономисти беше за спад на продажбите до 480 хил. единици. Средната продажна цена е намаляла с 8,6% спрямо година по-рано до 309 900 долара.

Данните дадоха тласък на акциите на американските компании за жилищно строителство, които поскъпват през последните седмици. S&P индекс, проследяващ индустрията, е нараснал с 19% през май до миналия петък.

Лихвите по ипотечните кредити, които са на историческо дъно, може би вдигат на крака жилищния пазар, въпреки че растящата безработица и по-строгите стандарти за кредитиране заплашват да усложнят възстановяването.

“Все още опитваме да разберем какво е новото нормално. Дали спад на продажбите с 20% спрямо нивото от 2019 г. или понижение с 40%?“, казва Алекс Барън, анализатор в Центъра за жилищни изследвания в Ел Пасо, щата Тексас.

Лекият ръст през април се случва, след като продажбите регистрираха най-големия си спад от близо седем години през март, когато по-голямата част от американската икономика беше затворена, за да се овладее разпространението на коронавируса.

Три от четирите региона в САЩ са регистрирали по-силни продажби на жилищата през април спрямо месец по-рано, като в южните щати и Средния запад повишението е с 2,4%, сочат данните на министерството на търговията. Покупките са се увеличили с 8,7% в североизточните щати и са намалели с 6,3% в западните.

Данните на министерството включват подписани договори за закупуване на жилища.

Междувременно индексът S&P CoreLogic Case-Shiller за цените на жилищата в САЩ сочи, че ръстът на цените се е ускорил през март въпреки спада на продажбите, предава Wall Street Journal.

Индексът, който измерва средните цени на жилищата в  големи градове в САЩ, е нараснал с 4,4% в годината до март спрямо годишен ръст от 4,2% през предходния месец. Повишението на цените през март е най-голямото на годишна основа от декември 2018 г. насам.

Продажбите на стари жилища, които съставляват по-голямата част от жилищния пазар, са намалели с 8,5% през март спрямо предходния месец, тъй като пандемията замрази активността на купувачи и на продавачи, сочат данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти.

Но спад на продажбите на жилища не съответства на понижаване на цените на жилищата до този момент от пролетта. Много продавачи изтеглиха домовете си от пазара след връхлитането на пандемията или избраха да изчакат да продадат, намалявайки броя на наличните жилища за продажба. Пакетът от стимули, който беше приет през март, също е помогнал на много собственици на жилища да отложат плащания по ипотечни кредити, ако е необходимо, намалявайки риска от принудително извеждане или принудителна продажба.

Още по темата
Данните, които бяха публикувани във вторник, се основават на финализирани сделки през март, които обикновено отразяват решения за покупка, взети през февруари или януари.

„Цените на жилищата продължават да са забележително стабилни“, казва Крейг Ласара, управляващ директор и глобален ръководител на инвестиционните стратегии в S&P Dow Jones Indices. „Тъй като по-голямата част от американската икономика остана затворена през април, данните за следващия месец може да покажат по-осезаемо въздействие“ от пандемията.

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ са намалели със 17,8% през април, най-големия месечен спад от юли 2010 г., сочат данните на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти.

Индексът Case-Shiller, включващ десет града, е нараснал с 3,4% през годината до март спрямо 3% на годишна основа през февруари. Индексът с 20 града е постигнал ръст от 3,9% след годишно повишение от 3,5% през февруари.

Най-бързо са нараснали цените на жилищата във Финикс – с 8,2%, следван от Сиатъл с 6,9%.

Отделен индекс за ръста на цените на жилищата, публикуван във вторник от Федералната агенция за жилищно финансиране, установи ръст от 5,9% на цените на жилищата през март спрямо същия период на миналата година.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Краят на една ера: Най-старият универсален магазин в САЩ обяви фалит