Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Продажбите на вторичния жилищен пазар в САЩ се увеличават за трети пореден месец

Броят на сключените договори нарастват с 1,9% спрямо предходния месец до 6,46 милиона от началото на годината, като това е най-бързият темп от януари насам

Продажбите на вторичния жилищен пазар в САЩ се увеличават за трети пореден месец

Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на вторичния жилищен пазар (т.е. препродажбите на имоти - бел. ред.) в САЩ се увеличават за трети пореден месец през ноември, което отразява стабилния растеж на работните места и ниските лихви по ипотеките, което стимулира търсенето дори когато наличността остава ниска, пише Bloomberg.

Броят на договорите за покупка на жилище нарастват с 1,9% спрямо предходния месец до 6,46 милиона от началото на годината, като това е най-бързият темп от януари насам, сочат данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти.

Проучването показва, че търсенето на жилища нараства, особено при по-луксозните имоти, тъй като разходите по заемите остават доста под нивата отпреди пандемията. Въпреки това високите цени продължават да държат някои бъдещи купувачи встрани от пазара, особено тези в долния край на спектъра на доходите, които са по-силно засегнати от ускоряващата се инфлация.

Купувачите, които се сдобиват с имот за първи път, формират само 26% от трансакциите през ноември, което представлява спад спрямо дела им от 32% преди година и съответства на най-ниското ниво, отчетено през 2014 г.

През ноември средната продажна цена на съществуващ имот се е повишила с 13,9% спрямо същия месец на 2020 г. до 353 900 долара, отразявайки отчасти повечето продажби на имоти от по-висок клас.

Наличието на жилища на цена под 500 хил. долара остава ограничено.

През миналия месец на пазара са били налични 1,11 милиона жилища, което е спад от 13% спрямо година по-рано. При сегашното темпо ще са необходими 2,1 месеца, за да се продадат всички налични жилища на пазара.

Имотите остават на пазара средно 18 дни през ноември, в сравнение с 21 дни същия месец преди година.

Продажбите чрез пари в брой представляват 24% от трансакциите през ноември, докато инвеститорите - които съставляват голяма част от въпросните продажби - съставляват 15% от сключените договори през месеца.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Как Китай съживява имотния си пазар за 2,4 трлн. долара?