IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сенчести компании в Китай влагат милиарди в земя, която предприемачите не искат

През 2020 г. тези компании са натрупали дълг за около 6,2 трлн. долара

12:11 | 26.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

На пръв поглед неотдавнашният търг на терен от китайския град Жъджао изглежда рутинен. Има четири оферти, които повишават цената с 11% до 170 млн. долара. Поглед по-отблизо обаче разкрива нещо любопитно – офертите са отправени от финансово дружество, притежавано от местните власти в Жъджао, което означава, че градът на практика е продал терена на себе си, пише Bloomberg.

В Китай местно управлявани финансови инструменти заменят изпитващите ликвидни затруднения строителни компании като най-големите купувачи на земя за строителство на имоти, подклаждайки нови притеснения за способността на тези кредитополучатели да изплащат дългово бреме, което надхвърля 8,4 трлн. долара по някои данни.

В девет от 21 големи китайски града, които са осъществили продажби на терени през последните два месеца на 2021 г., най-малко половината от парцелите са купени от тези т. нар. LGFV (local government financing vehicles), сочат данни на консултантската компания China Index Holdings. Някои от покупките са на стойност милиарди долара.

Макар че тези ходове може да помогнат за спирането на спада на продажбите и да осигурят така необходимите приходи за местните власти, покупките може да изострят рисковете за LGFV компаниите, които са вторите по големина нефинансови кредитополучатели на пазара на чуждестранни облигации и най-големите на пазара на местни облигации. Китай Китай

LGFV компаниите станаха известни след финансовата криза, когато достъпът до кредитиране на градските и местните власти беше спрян. Дружествата запълниха празнината, като вземаха заеми от дълговите пазари и банкови кредити, за да финансират пътища, мостове и метро в Китай. Задълженията им експлодираха, въпреки че събирането на точни данни е трудно, тъй като голяма част от дълга не е включена в счетоводните баланси на градските власти. Още преди усилените покупки на терени през последно време Международният валутен фонд установи, че LGFV дългът е около 39 трлн. юана (6,2 трлн. долара) през 2020 г. По данни на Goldman Sachs Group той достига 53 трлн. юана, или около половината от брутния вътрешен продукт на Китай.

LGFV компаниите създават риск за кредитния пазар в Китай от години, но косвените гаранции от местните власти помагат за избягване на спиране на плащанията по публични облигации, гарантирайки стабилно търсене от инвеститорите. Макар че Пекин забранява изричните гаранции, очакването, че властите в даден град или провинция в крайна сметка ще подкрепят изпитващо затруднения LGFV кара рейтинговите компании да дават на някои от тях еквивалентни на инвестиционните рейтинги.

Дори на фона на сътресенията на облигационния пазар през последно време, породени от спирането на плащанията от China Evergrande Group и други строителни компании, LGFV дългът устоява добре. Индикатор за чуждестранните облигации, продадени от LGFV, беше близо до рекорден връх през декември, показа индексът iBoxx. Китай Китай

И все пак на някои фронтове изникват рискове. Дружествата придобиват терени в момент, когато цените падат, а имотният пазар достига дъно. Приходите от продажби на терени намаляваха четири поредни месеца, нанасяйки удар на местните власти, които разчитат на тези продажби за 40% от приходите си. Ако строителните компании продължат да ограничават строителството, LGFV може да се окажат с празни парцели.

Макар наддаването в Жъджао да не изглежда да е широко разпространено, ясно е, че финансовите дружества увеличават разходите. LGFV компании са купили около 30% от всички продадени парцели в страната през последните месеци и близо 50% в по-малките общини, отбелязва Йен Юедзин, директор на отдела за анализи в E-house China Research and Development Institute.

Сред примерите са Shenzhen Metro Group, най-големият емитент на LGFV в провинция Гуандун, която вложи 18 млрд. юана за пет от 11-те терена, продадени на търг през ноември. Вложенията ѝ в терени миналата година надхвърлиха общите приходи за 2020 г. По същия начин имотното подразделение на LGFV Jiangsu Wuzhong Economic Technology Development Group с рейтинг АА+ купи два парцела в източната част на Суджоу за 5,4 млрд. юана.

В същото време LGFV са изправени пред рискове за рефинансирането, тъй като Пекин опитва да ограничи дълга, който не е включен в счетоводните баланси на правителството. В рамките на този стремеж централното правителство иска да прекрати косвените държавни гаранции, подкрепящи тези сенчести задължения, излагайки потенциално LGFV инвеститорите на риск от срив. Дружествата са изправени пред дългово бреме от 376 млрд. долара с падеж през тази година, по-голямата част от което е в местни облигации, показват събрани от Bloomberg данни. Китай Китай

Финансови институции, които имат експозиция за 25 трлн. юана към LGFV, или 37% от общите заеми, също стават предпазливи. Най-малко пет държавни банки налагат нови ограничения тази година върху заеми за по-слаби LGFV.
По-слабите продажби на земя и продължаващата кампания за ограничаване на скрития дълг може да тласнат някои от по-слабите LGFV към потиснато състояние тази година, коментира Фреди Вон, ръководител на отдела за фиксирани печалби за Азиатско-Тихоокеанския регион в компанията Invesco. Той очаква нивото на спрените плащания да остане много ниско за сектора като цяло. Китай Китай

За по-силните дружества рисковете може да са още по-малко. Правителствата вероятно ще запазят подкрепата тази година, тъй като собствените им фискални предизвикателства ги карат да разчитат повече на LGFV за инфраструктурни инвестиции, казва Зерлина Дзън, старши анализатор в CreditSights Singapore. Местните власти също така искат да избегнат хаотични спирания на плащанията преди смяната на ръководството, което се задава тази година.

„Може би няма да видим явни рискове в краткосрочен план. Но ако LGFV компаниите продължават да са основните купувачи на земя, трябва да се гледа сериозно на рисковете“, отбелязва Фен Дзиенлин, главен анализатор в института FOST в Пекин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още