IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скъсяването на веригите и автоматизацията променят логистичните имоти в Европа

Почти всички наематели на складове на Стария континент ще имат нужда от същите или по-големи площи през идните три години

19:08 | 03.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Roger Kisby/Bloomberg</em></p>

Снимка: Roger Kisby/Bloomberg

Наемателите на складове отдават приоритет на скъсяването на веригите за доставка, за да смекчат рисковете за бизнеса, и тази тенденция вероятно ще доминира върху търсенето на складови площи в Европа през идните три години, сочат данни на консултантската компания Savills и Tritax EuroBox, водещ инвеститор в логистични имоти в Европа.

Желанието за приближаване на операциите до собствените граници е посочено от 68% от участниците в първото Европейско преброяване на логистичните недвижими имоти, следвано от нарушенията заради пандемията, забавянето на доставките, недостига на работна ръка и растящите разходи за гориво.

Намаляването на доставките от чужбина е посочено като стратегия и от 18% от наемателите, които са участвали в допитването, даващо представа за нагласите както на потребителите, така и на предприемачите, инвеститорите и консултантите. В същото време 54 на сто от участниците очакват компаниите да задържат повече наличности, за да обслужват по-добре онлайн поръчките си.

Тези тенденции се вписват в големия ръст на търсенето от наематели на складове, което ще нараства още повече през идните месеци, стимулирано отчасти от растящите нива на работата от разстояние в Европа, която генерира допълнително търсене онлайн от потребителите.

Почти всички наематели (95%) са заявили, че очакват да имат нужда от същите или по-големи складови площи през идните три години.

Допитването е установило още, че 3PL компаниите (логистични доставчици на трети страни – бел. ред.) ще бъдат наемателите с най-голям стремеж към разширяване, като 58 на сто очакват увеличение на площите, следвани от търговците на дребно (46%) и промишлените производители (41%).

Ключовите страни за разширяване на складовете според наемателите ще бъдат Франция (44%), Германия (43%), Испания (39%), Италия (26%) и Португалия (24%). Но заради натиска върху пазара на труда и търговията само 22% от анкетираните са заявили, че биха избрали експанзия във Великобритания, която е на шесто място сред най-популярните пазари.

Маркус де Минквиц, ръководител на отдела за индустриални и логистични имоти в Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) в Savills, казва, че от началото на пандемията търсенето на складови площи е нараснало значително, а наличностите са продължили да намаляват.

„В същото време силното представяне на наемния пазар разшири интереса към сектора от капиталовите пазари, като годишният обем на инвестициите нарасна до 35 млрд. евро, а доходността намаля под 3% на много първокласни пазари“, допълва той.

Според Майк Барнс, съдружник в отдела за европейски анализи на Savills, има недостатъчно предлагане на складове в Европа, като Франция, Германия и Испания остават най-популярните пазари за експанзия на наемателите заради ръста на онлайн продажбите. „Поради това можем да очакваме ръст на наемите на тези пазари през идните три до пет години“, допълва той.

Инвеститорите обаче се насочват към малко по-различни пазари, като заявяват, че е най-вероятно да инвестират във Франция, следвана от Германия и Великобритания, подкрепяйки промените през последно време на основните локации за европейските капиталови пазари.

66% от анкетираните предприемачи са заявили, че автоматизацията на складовете ще има голямо въздействие върху веригите на доставка през идните 12 месеца, повече от всеки друг фактор.

Ник Престън, партньор и фонд мениджър в Tritax EuroBox, казва, че за да намалят риска от нарушаване на дейността и за по-добро обслужване на клиентите 68% от анкетираните отдават приоритет на нуждата от приближаване на операциите към родината си, а 54 на сто очакват да задържат повече наличности. „Наред с очакваното продължаване на ръста на автоматизацията на складовете и работата от разстояние тези дългосрочни структурни тенденции подчертават още повече изключително важната роля на логистичните имоти за наемателите, особено сградите в основни локации на ключови пазари в Европа. В момент, когато недостатъчното предлагане става още по-остро, това само задълбочава дългосрочното устойчиво търсене от инвеститори и наематели на висококачествени логистични активи на първокласни локации“, отбелязва Престън.

Но растящите цени на терените и на производствените разходи остават предизвикателство за предприемачите, като над половината (57%) очакват разходите за терени и за строителство да нарастват с над 5% на година през идните пет години.

Допитването установява различни подходи и към ESG. За 71% от инвеститорите и компаниите за управление на активи ESG вече е включено в инвестиционния им процес, а 28 на сто обмислят да въведат или да възприемат ESG критерии през идните три години. Но устойчивостта е относително по-слаб приоритет сред наемателите, отколкото сред инвеститорите заради мащаба на недостига на предлагане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още