Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Спадът на пазара на имоти в Италия продължава да затруднява хората и банките

В реално изражение действителните цени на жилищата в Италия намаляват последователно от 2007 г. насам и сега са с 23% под отчетените тогава нива

Спадът на пазара на имоти в Италия продължава да затруднява хората и банките

Снимка: Архив Ройтерс

Пазарът на имоти в Италия е забележителен пример за това как Демократическата партия в Италия се опитва да подобри икономиката, но някак не успява. Националните данни показват, че цените на жилищата в страната продължават да се понижават и през третото тримесечие на миналата година, пише FT.

Същевременно 72% от домакинствата в страната притежават собствен дом и това подклажда икономическо недоволство. Повече от 80% от италианците смятат, че икономическата ситуация е лоша, показват резултатите от проучване на Евробарометър.

Нещо повече, безпорядъкът на италианския пазар на имоти плъзга към ръба и без това затруднената банкова система в страната, която все още се бори да се възстанови от финансовата криза.

Италия е единствената страна от Европейския съюз (ЕС), в която цените на имотите продължават да падат, отбелязва изданието, като цитира данни на европейската статистическа служба Евростат. Същевременно почти две трети от страните от ЕС отчитат ръст на цените на жилищата над 5%.

В реално изражение действителните цени на жилищата в Италия намаляват последователно от 2007 г. насам и сега са с 23% под отчетените тогава нива. Този спад срина строителния и имотния сектор.

Строителството намалява почти наполовина спрямо нивата отпреди кризата. През 2016 г. 4,4% от строителните фирми са обявили фалит. За сравнение, средното за индустрията е 2,6%, показват данни на италианския доставчик на бизнес информация Cerved.

Делът на проблемните кредити, свързани с имоти, е два пъти по-висок от този в производствения сектор, като стойността им достига 173 млрд. евро.

Италианската банкова система като цяло се подобрява: запасите от брутни несъбираеми кредити се свиват с 28 млрд. евро през ноември 2017 г. на годишна база заради активната секюритизация. Това подобрение обаче изобщо не се отразява върху „токсичните“ заеми, свързани със сектора на имотите. Така 42% от корпоративните проблемни кредити идват от имотния бранш спрямо 29% през 2011 г.

Продажбата на лоши имотни кредити освен това също е по-бавна в сравнение с продажбите на други проблемни заеми. Банките са по-склонни да отпишат лошите производствени заеми на ранен етап, но таят надежди за възстановяване на обезпечените с имоти заеми. В резултат на това и кредитирането остава в застой, а това затормозява и пазара на имоти като цяло.

Това, което би могло да помогне за възстановяването на цените на жилищата, би било значителната възвращаемост за инвеститорите, които обаче почти отсъстват от пазара.  

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Три прогнози за влиянието на технологиите в имотната индустрия