IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средната цена на жилище в Лондон - с 15 415 лири по-ниска от преди година

През април британската столица е била единствената област във Великобритания с годишен спад на цените на жилищата

10:02 | 21.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Лондон остава слабото звено в забавящия се жилищен пазар във Великобритания, тъй като Brexit помрачава перспективите пред британската столица, показва доклад на имотния сайт Rightmove, цитиран от Bloomberg.

Цените в Лондон са намалели с 0,2% на годишна основа през март, сочат данните на сайта.

Друга имотна компания, Acadata, съобщи, че през април Лондон е бил единствената област с годишен спад на цените, който е достигнал 2,5%. На национално равнище цените на жилищата са се повишили с 1% през 2017 г. спрямо ръста от 9%, достигнат през 2016 г., сочат данните на Acadata. 

Средната цена на жилище в Лондон сега е с 15 415 лири по-ниска от преди година и възлиза на около 601 808 лири.

Несигурността около излизането на Великобритания от ЕС засегна най-тежко Лондон. На национално ниво годините на повсеместно повишаване на цените на жилищата и недостигът на имоти за продажба направиха собствеността недостъпна за много хора, желаещи да се сдобият с дом.

„Лондон остава изключение, а не правило от гледна точка на силата на пазара в големи градове в Англия и Уелс“, казва Оливър Блейк, управляващ директор на имотните компании Your Move и Reeds Rains. "Пазарът обаче остава бавен по отношение на брой трансакции“, допълва той.

По-малко продажби

Докладът на Rightmove показва, че несигурността и ограничената достъпност са довели до „повече колебаещи се купувачи и продавачи в някои области“, като Лондон и околностите му регистриран значителен спад в броя на договорените продажби от брокерите на недвижими имоти. На национално равнище продажбите до този момент на годината са намалели с 5,4% спрямо същия период на миналата година, сочат данните.

Въпреки това цените на жилищата все пак са нараснали с 1,1% на годишна основа през май и са достигнали рекордната средна цена от 308 075 паунда (415 хил. долара), като седем от 11-те области са регистрирали най-високото ниво на офертните цени в историята си, съобщава Rightmove.

Нов данък върху жилищните продажби, въведен в Уелс през април, е накарал купувачите да се сдобиват със скъпи жилища, за да избегнат плащането му. Всички градове в топ пет по годишен ръст на цените се намират в Уелс, сочат данните на Acadata.

„Различните пазари все още функционират на различна скорост и цялостната картина показва не толкова силен пазар както от гледна точка на ръста на цените, така и на брой договорени продажби“, отбелязва Rightmove.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още