IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителният бум във Франция създава недостиг на специалисти за ремонти

Френските строителни компании са имали почти толкова поръчки през първото полугодие колкото преи пандемията

20:45 | 08.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: David Banks/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Banks/Bloomberg

Французите, които имат планирани строителни работи, може да изпитат затруднения да намерят строител тази година заради ръст на търсенето, тъй като френските собственици на жилища предприемат ремонти и подобрения на имотите си, пише Франс прес.

Специалистите по инсталиране на плувни басейни също се радват на засилено търсене, като само през миналата година са били инсталирани почти 200 хил. басейна.

Френските строителни компании са имали почти толкова поръчки през първите шест месеца на тази година колкото преди пандемията, показва допитване на Конфедерацията на занаятчийските и малки строителни компании (Capeb), публикувано във вторник.

Ръстът на строителната индустрия е тласкан от енергийните реновации, които са нараснали с 3,3% през първото полугодие спрямо същия период на 2019 г.

Като цяло дейностите по поддръжка и ремонт са се увеличили с 2,2% спрямо нивата преди пандемията.

„Блокадите и работата от вкъщи карат французите да променят жилищата си, за да живеят по-добре“, коментира председателят на Capeb Жан-Кристоф Рьопон.

Държавно финансиране за енергийни реновации

Ръстът на енергийните реновации, включващи преоборудване и подобрения за спестяване на енергия, е от ключово значение, за да може Франция да изпълни климатичните си ангажименти, тъй като сградите съставляват 28% от емисиите на парникови газове, коментира Андреас Рюингер от Института за устойчиво развитие и международни отношения.

Франция активно насърчава хората да предприемат проекти за енергийни реновации. През януари правителството стартира програмата си MaPrimeRenov, която предлага грантове до 20 хил. евро за подобряване на енергийната ефективност на имотите на всички собственици на жилища, включително за втори домове.

Около 200 хил. души са поискали грантове през 2020 г., когато програмата беше запазена за домакинства с ниски доходи, но правителството очаква да помогне на още 800 хил. собственици на жилища през 2021 г., съобщи министърът за жилищната политика Еманюел Варгон пред вестник Parisien през април.

Какво означава това за французите, които искат да ремонтират имота си? Вероятно ще им се наложи да направят известно проучване, за да намерят работници, които да свършат работата.

В началото на септември 14% от малките строителни компании все още се надяваха да наемат още служители. Строителни компании с по-малко от 20 служители са прибавили 26 хил. работни места през 12-те месеца до 31 март, сочат данните.

Capeb прогнозира, че общо 25 хил. нови работни места ще бъдат създадени през 2021 г., но Рьопон предупреди, че „липсата на квалифицирана работна ръка е истинско притеснение за нашия бизнес“.

Растящи цени

Дори да намерят човек, който да свърши работата им, французите може да платят повече, отколкото преди пандемията.

Наред с голямото търсене на строителни работници глобалният недостиг на суровини тласна цените рязко нагоре и доведе до забавяне във веригите на доставка.

Три четвърти от малките строителни компании заявяват, че цените на материалите са нараснали, а 57 на сто отчитат нарушаване на доставките, показват допитване на Capeb и изследване на компанията Xerfi. 67% от компаниите са заявили, че понякога им се е налагало да отлагат работа.

Дърводелците и шлосерите е най-вероятно да бъдат засегнати, като 86% от тях съобщават за ръст на разходите, следвани от водопроводчиците и топлинните инженери (81%), бояджиит и интериорните дизайнери (80%).

Макар че предлагането на материали бавно се увеличава, глобалното търсене отчита рязък ръст, казва икономистът Филип Шалмен, който е специализиран в пазарите на суровини. От лятото на 2020 г. китайската икономика се върна към работа на пълни обороти и „търсенето от Китай за голям брой индустриални продукти експлодира“, отбелязва Шалмен в интервю за френския вестник Figaro през май.

„Макар че търсенето от Китай сега леко намалява, този растеж е заменен от края на 2020 г. от възстановяването на американската икономика, която получи летящ старт с пакети от стимули“, допълва той.

Макар че големи компании, опериращи големи строителни площадки, не отчитат сериозно въздействие върху оборота си, по-малките фирми или независимите специалисти, които извършват домашни ремонти, е по-вероятно да усетят последиците от растящите цени и недостига.

Търговецът Стефан Пейен казва пред списание Challenges, че някога прогнозите му били валидни за три месеца. „Сега те са валидни за не повече от седмица“, отбелязва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още