Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Темпът на продажба на жилища в САЩ се забавя изненадващо през ноември

Индексът на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти за предстоящи продажби на жилища отчете 2,2-процентен спад

Темпът на продажба на жилища в САЩ се забавя изненадващо през ноември

Снимка: Bloomberg L.P.

Индексът за предстоящите продажби на жилища в САЩ неочаквано се понижи през ноември, тъй като високите цени и малкия брой имоти ограничават покупката на жилища, съобщава Bloomberg.

Индексът на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR) за предстоящи продажби на жилища отчете спад от 2,2% спрямо предходния месец до 122,4 пункта. 

Още по темата

Цифрите показват, че пазарът на жилища в САЩ отслабва към края на годината, която беше подкрепена от силното търсене и ниските разходи по заеми. Въпреки това, високите цени и ограничения инвентар потискат активността.

„Този път са налице по-малко предстоящи действия по продажба на жилища, което бих приписал на ниските нива на предлагане на жилища, но също и на колебанието на купувачите относно цените на жилищата“, коментира Лорънс Юн, старши икономист в NAR.

Сключването на договори се понижава във всичките четири региона спрямо предходния месец. Средният запад отчита най-голям спад - от 6,3%, най-значимият от февруари насам.

В сравнение със същия период на 2020 г., броят на сключените договори намалява с 2,7% на коригирана база и нараства с 0,2% на некоригирана база.

Друг доклад от миналата седмица показа, че продажбите на жилище на вторичния пазар в САЩ са се увеличили за трети пореден месец през ноември. Предстоящите данни за продажбите на жилища често се разглеждат като водещ индикатор за съществуващите продажби на жилища, като се има предвид, че при тях договорът обикновено се сключва месец или два преди реално да бъдат продадени.

За разлика от продажбите на вторичния пазар, които се изчисляват при извършване на самата продажба, индексът на предстоящите продажби на жилища се основава на подписаните договори.

„Конкуренцията сред купувачите е безмилостна, но търсещите жилища също трябваше да се борят с негативните въздействия на прекъсванията във веригите на доставка и недостига на работна ръка през тази година“, посочва Юн.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Как Китай съживява имотния си пазар за 2,4 трлн. долара?