IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция набра 3 млрд. долара от продажби на жилища на чужденци за 6 месеца

Продажбите на чуждестранни купувачи са достигнали исторически връх през първото полугодие

08:55 | 26.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турция е набрала 3 млрд. долара от продажби на жилищни имоти на чуждестранни купувачи между януари и юни тази година, сочи доклад, цитиран от турския вестник Daily Sabah. 

Докладът е подготвен от компанията Nevita International, която беше създадена от Fuzul Group, за да продава имоти на чужденци. Тя е използвала данни на Турската централна банка и на Турския статистически институт.

Продажбите на чужденци, които растяха през всички месеци от началото на годината, са достигнали исторически връх през първото полугодие. Те са нараснали с 68,9% на годишна основа до 19 952 продадени жилища спрямо 11 816 през същия период на миналата година, сочат данните на турската статистика. Само през юни чуждестранни купувачи са станали собственици на 2689 жилища, което е увеличение с 30,5% на годишна основа.

Чуждестранни купувачи са се сдобили с около 2060 жилища през същия месец на миналата година. Така през юни отново е отбелязан исторически връх от гледна точка на продажби на имоти от чужденци.

Чужденците са закупили около 8903 имота в най-предпочитаната им дестинация – Истанбул, през първото полугодие на тази година. Градът е следван от Анталия с 4093, Анкара с 1111 и Бурса с 1000.

От гледна точка на националност иракските граждани запазват позицията си като водещи купувачи сред чужденците. Иракчаните са станали собственици на около 3337 жилища през периода между януари и юни, следвани от иранците с 2202, руснаците с 1264, саудитците с 1094 и афганистанците с 987 жилища.

Според данните на турската статистика чуждестранните купувачи са похарчили средно 150 хил. долара за жилище през първото полугодие. Като се има предвид, че през този период са били продадени 19 952 жилища, генерираните приходи от продажби са възлезли на близо 3 млрд. долара.

Благодарение на законодателните промени, които влязоха в сила в последно време, продажбите на жилищни имоти на чужденци се очаква да достигнат исторически връх до края на 2019 г. и да възлязат на около 50 хил. единици.

Законодателните промени, които облекчават предоставянето на гражданство срещу инвестиция на чуждестранни купувачи, кампаниите на имотни предприемачи и банки и поевтиняването на лирата доведоха до рекорден годишен ръст на продажбите на жилища на чужденци със 78,4% през 2018 г. спрямо предходната година. Около 39 663 имота са били продадени на чужденци миналата година, което беше исторически рекорд. През 2017 г. чужденци закупиха 22 234 имота в Турция.

Фарук Акбал, президент на Nevita International, каза пред Анадолската агенция, че доброто представяне през първото полугодие на тази година показва, че тенденцията към повишение, започнала през 2018 г., продължава с пълни сили.

„През първото полугодие на миналата година чужденците вложиха общо около 2 млрд. долара в закупените в Турция жилища. Те са инвестирали 493 млн. долара в имоти през януари тази година, 430 млн. долара през февруари, 547 млн. долара през март, 421 млн. долара през април и 530 млн. долара през май. Смята се, че през юни те са инвестирали между 500 и 600 млн. долара. Когато гледаме приходите, повишението е с около 50%. Тези цифри са най-значимите индикатори за приноса на недвижимите имоти за турската икономика“, заяви Акбал.

Той също така отбеляза, че с известни подобрения средната цена на жилище от 150 хил. долара може да достигне 200 хил. долара. „Но сега трябва да се съсредоточим най-вече върху заможните семейства от страните от Персийския залив и Европа“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още