IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водеща строителна компания в Испания се подготвя за борсов дебют

Metrovacesa вече е определила консултанти за първичното публично предлагане, което може да се случи в началото на февруари

11:30 | 09.01.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Испанският строител на жилища Metrovacesa, който бе погълнат от кредиторите си по време на икономическия срив в страната, обяви, че планира да дебютира на фондовия пазар, предава Ройтерс.

Това подчертава засиленото доверие на инвеститорите в сектора на имотите в страната, допълва информационната агенция.

Жилищното строителство процъфтява заради чуждестранните инвестиции, които влияят силно върху развитието на градовете и крайбрежните курорти десетилетие след като балонът в сектора на имотите се спука и разтърси цялата икономика на Испания. 

Секторът се превърна в един от най-горещите в страната за инвеститорска дейност през последните години. През миналата година жилищният строител Neinor Homes стана и първата строителна компания, излязла на борсата от десет години насам.

Metrovacesa, чиято нетна стойност на активите се оценява на 2,7 млрд. евро, вече е определила консултанти за първичното публично предлагане. Компанията пояснява, че листването е насочено към разширяване на акционерната база, за да се улесни достъпът ѝ до финансиране.

Компанията не пояснява кога точно ще се листне на борсата, но според запознати източници това може да се случи още в началото на февруари.

Компанията, която притежава най-голямата поземлена банка в Испания, ще се опита да продаде и някои съществуващи активи, се казва още в съобщението.

Банките Santander и BBVA притежават по-голямата част от Metrovacesa, като придобиха дяловете си през 2009 г. заради огромните ѝ дългове.  Това стана чрез размяна на дълг срещу собственост с мажоритарния ѝ собственик, който бе изпаднал в сериозни затруднения. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още