IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Zara открива магазин на бъдещето в Лондон

В обекта покупките и получаването им ще се осъществяват изцяло онлайн

15:23 | 26.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Inditex изпробва нова формула, за да усъвършенства модела си на интегриране на физически магазини и онлайн продажби. Компанията ще отвори днес в търговския център Westfield в лондонския квартал Стратфорд първия си магазин в света, посветен изцяло на осъществяването и получаването на онлайн поръчки.

Става дума за временен магазин от 200 кв. м, който ще бъде отворен до май, тъй като заема част от основния магазин на марката в същия търговски център, пише испанският икономически ежедневник Expansion.

Новият обект ще предлага ограничена колекция от дамски и мъжки дрехи, които могат да бъдат закупени чрез онлайн поръчка. Предлагането няма да се ограничава само до тези дрехи, тъй като служителите на магазина ще разполагат с  таблети и мобилни устройства, за да показват на клиентите целия каталог на Zara.

Клиентите ще могат да получават поръчката у дома или в магазина в същия ден, ако е направена преди 14 ч, или на следващия ден, ако е осъществена в късния следобед.

Магазинът, в който клиентите ще могат също така да заменят или връщат дрехи, ще разполага с най-модерните технологии. Например, клиентите ще могат да плащат поръчките без да минават през каса. Това ще става чрез система от ПОС-терминали с Bluetooth. Освен това ще бъдат инсталирани огледала-екрани, които ще показват реалния размер чрез използването на технологията RFID (радиочестотна идентификация) и ще дават модни съвети на клиентите.

Магазинът за онлайн поръчки на Zara в Стратфорд ще постави началото на новия модел магазини, който компанията смята да представи в родния си град Артейхо. Inditex подготвя магазин с площ от 4 500 кв. м., който ще бъде първият на Zara в света с четири секции – дамска, мъжка, детска и онлайн. „Това е крачка напред в стратегията за интегриране на физическите ни магазини към онлайн средата, която е визитната картичка на нашата компания“, казва президентът на Inditex Пабло Исла.

Освен че залага на онлайн секция, магазинът в Лондон ще включва и новия по-светъл вътрешен дизайн и фасада с двойна височина без витрини. На горния етаж фасадата ще бъде остъклена и ще разполага със сензори за засичане на присъствието на клиенти с цел да се прожектират изображения върху стъклото, когато те се доближат.
Технологиите ще присъстват и вътре в новия магазин. Inditex ще инсталира автоматизиран пункт за получаване на поръчките онлайн. Компанията изпробва услугата в последните месеци в магазина си в Мариналеда, Ла Коруня.

Системата функционира с оптичен четец, който сканира QR кода или позволява въвеждането на PIN код, който клиентът получава, когато осъществява покупка чрез уеб страницата на Zara. От другата страна на преградата автономен робот се придвижва в склада, където могат да се обработват до 2 400 пакета едновременно, и когато открие поръчката, я поставя в кутия. Целият този процес може да се осъществи без клиентът да взаимодейства със служителите на магазина, а това позволява бързина при получаването на покупката.

Същата идея за спестяване на време и подобряване на преживяванията на клиента стои зад касите за автоматично плащане. Системата идентифицира дрехите и клиентът само трябва да потвърди, че всичко е точно преди да плати с картата или мобилния си телефон чрез приложенията на Zara и Inditex.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още