IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски съдия блокира решението на Белия дом за „мечтателите“

Администрацията трябва да възобнови прилагането на програмата, защитава от депортиране близо 800 000 души

09:13 | 10.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американски съдия блокира решението на американския президент Доналд Тръмп да отмени прилагането на програма, позволяваща на млади хора, влезли незаконно в САЩ по времето, когато са били деца, да останат да работят и учат законно в страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Решението бе на съдията Уилям Алсъп от Сан Франциско. Той разпореди администрацията да възобнови прилагането на програмата.

Тя защитава от депортиране близо 800 000 души и им позволява да работят и учат легално в САЩ. Програмата беше въведена от предшественика на Доналд Тръмп - демократа Барак Обама през 2012 г.

През септември администрацията на Тръмп обяви решение да отмени програмата (DACA), позволяваща на стотици хиляди младежи без редовни документи да останат в СAЩ, през март. Над десет американски щата заведоха иск в съда срещу това решение. Решението на съдията от Сан Франциско е взето в отговор на този иск.

По-рано през септември около 800 компании подписаха писмо до лидерите в Конгреса, призовавайки за законодателство, защитаващо мечтателите. Редица от тях са и в новата коалиция. В своята кандидат-президентска кампания Тръмп обеща да затегне имиграционната политика и да изгради стена по границата на САЩ с Мексико. Той остави съдбата на DACA на Конгреса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още