IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските борси започнаха сесията колебливо след изказването на Пауъл*

Първото официално изказване на гуверньора на Фед повлия на волатилността на пазарите

18:05 | 27.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американските борси започнаха днешната си сесия колебливо, като от началото на търговията смениха няколко пъти посоката си. Вълнението на Wall Street идва заради днешното първо изказване на гуверньора на американската централна банка Джером Пауъл, откакто той пое поста, в което той обеща постепенно увеличаване на лихвите.

Изказването му е сигнал, че огромната данъчна реформа на САЩ и планът за държавните разходи на администрацията на президента Доналд Тръмп няма да доведат до непосредствена промяна към по-бърз темп от лихвени повишения.

След старта на търговията индексът Dow Jones industrial average отбеляза ръст от 0,25% до 25 774,68 пункта.

Основният индекс S&P 500 също продължи тенденцията с покачване от 0,22% до 2785,63 пункта.

По-малко увеличение регистрира технологичният Nasdaq composite с 0,10% до 7428,7 пункта. 

При предишната борсова сесия акциите на Wall Street завършиха на зелена територия, a Dow Jones приключи с увеличение от почти 400 пункта.

С най-добро представяне са акциите на Macy's, които отбелязват ръст в стойността си от над 11%, след като компанията отчете по-високи от очакваните резултати за печалбата си. На обратния полюс с най-големи загуби до момента е Fitbit, която премахна от цената на акциите си над 12%.

За разлика от фондовите пазарите петролът и златото са на червена територия. Фючърсите върху сорта Брент изгуба 0,24% от стойността си и се търгуват за 67,34 долара за барел. Златото от своя страна отчита спад в цента си от 0,53% и достигна 1325,70 долара за тройунция.

Първите дни от мандата на Пауъл в началото на този месец бяха придружени от сериозни спадове на глобалните фондови пазари, припомня Financial Times. Коментарите му пред Комисията по финансовите услуги в Камарата на представителите днес обаче ясно показват, че смята икономическите влияния от този период за ограничени.

Пауъл заяви, че финансовите условия са отнели част от облекчаването през 2017 г., но остават „подходящи“, което предполага, че ще подкрепят растежа.

„Към момента не смятаме, че тези развития натежават сериозно върху перспективите за икономическата активност, пазара на труда и инфлацията. Икономическите перспективи наистина остават силни“, каза Пауъл.

*Информацията е актуална към 17:21 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още