IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсата в Ню Йорк започна процес по делистване на три китайски телекома

Компаниите China Telecom, China Mobile и China Unicom ще бъдат премахнати от търговията на 7 или на 11 януари

10:30 | 01.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Нюйоркската фондова борса започва процес на делистване на акциите на три китайски телекомуникационни компании, след като миналия месец президентът на САЩ Доналд Тръмп забрани американски инвестиции в китайски фирми, които според Вашингтон са собственост или контролирани от военните в Китай, съобщават Ройтерс и Bloomberg.

Ходът от страна на борсата в Ню Йорк, който ще ограничи достъпа на инвеститори от САЩ, следва глобалните доставчици на индекси MSCI Inc, S&P Dow Jones Indices, FTSE Russell и Nasdaq, като премахнаха различни китайски компании от своите показатели. 

Това е „скромна стъпка, но поне е някакво пробуждане по отношение на националната сигурност и свързаните с правата на човека рискове“, споделя Роджър Робинсън, бивш служител в Белия дом, който подкрепя ограничаването на китайския достъп до американски инвеститори.

От Нюйоркската фондова борса заявяват, че емитентите China Telecom Corporation Limited, China Mobile Limited и China Unicom (Hong Kong) Limited вече не са подходящи за листване, тъй като заповедта забранява всякакви сделки с ценни книжа, на която и да е комунистическа китайска военна компания.

Заповедта на Тръмп от ноември оказва влияние върху някои от най-големите китайски компании, чиито акции се търгуват на Нюйоркската фондова борса.

Заповедта има за цел да подсили закон от 1999 г., който задължава Министерството на отбраната да състави списък с китайските военни компании. Пентагонът, който изпълни мандата тази година, досега е определил 35 компании, включително петролната компания CNOOC Ltd и най-големия китайски производител на чипове Semiconductor Manufacturing International Corp.

Китай разкритикува тези действия, като фонд мениджърите заявиха, че забраната може да облагодетелства инвеститори извън САЩ, които могат да купят акциите.

От Нюйоркската фондова борса посочват, че ще спрат търговията с акции на 7 януари или на 11 януари. Емитентите имат право на преразглеждане на решението. Акциите на всяка от телекомуникационните компании, листнати на тази борса, се търгуват също и в Хонконг.

Отношенията между Вашингтон и Пекин бяха обтегнати допълнително през последната година, тъй като двете най-големи икономики в света си изградиха противоположни гледни точки относно борбата на Пекин коронавируса, китайската намеса в Хонконг и нарастващото напрежение в Южнокитайско море.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още