IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп: Джером Пауъл и Фед се провалиха отново

Гневът на американския президент срещу гуверньора на централната банка отново се изля в Twitter

22:08 | 18.09.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви след края на двудневното заседание на Федералния резерв на САЩ, че централната банка и нейния гуверньор Джером Пауъл “нямат смелост, нямат смисъл, нямат визия!”, определяйки решението на Фед като провал, съобщава CNBC. 

Коментарите на президента в Twitter следват решението на Фед да свие основната лихва с 25 базисни пункта до целевия диапазон от 1,75% - 2%, като в същото време понижи с 30 базисни пункта лихвата, която плаща за свръхизлишък на банките.

Мерникът на Тръмп отново се насочи срещу Пауъл в понеделник, когато заяви, че Пауъл и Фед „нямат идея“ какво се случва.

Туитът на Тръмп след заседанието не прави изключение: “Джей Пауъл и Федералният резерв се провалят отново”.

Решението за намаляване на лихвените проценти идва след дългата повече от месец агресивна кампания от страна на Тръмп, който често критикуваше Пауъл, настоявайки управителят на Фед да понижи до нула или повече основните лихви.

Но централните банкери бяха единодушни в гласуването за пониженията на лихвите: трима от тях гласуваха против този ход, двама от които заявиха, че предпочитат да запазят диапазона без промяна.

Разделеният вот и последващата становище на Фед относно неговата политика предлагат няколко индикации, че предстои по-нататъшно намаляване на лихвите.

На фона на тази новина акциите масово поевтиняха. Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones се понижи с 200 пункта, или с 0.8%. В рамките на 30 минути след обявеното свиване на лихвите широкият измерител S&P 500 отчете спад от 0.8%, докато Nasdaq Composite се смъкна надолу с 1.1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 4 години
Президентът Доналд Тръмп правилно констатира, че работата на Федералния резерв е най-голямата заплаха за САЩ.Слабостта на президентът Доналд Тръмп е, че не осъзнава конкретността: Федералният резерв по неправилен начин управлява държавното прилагане на американски долар.Вариантите са:1. При запазване на съдбовната грешка Федералният резерв по неправилен начин управлява държавното прилагане на американски долар е с нарастващи щети и катастрофална криза в САЩ.САЩ е жертва на неправилната работа на Федералния резерв.2. Устойчивият държавен просперитет е възможен, когато централната банка по правилен начин управлява държавното прилагане на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
scott
преди 4 години
тоес, осъдения немаше смелос да си забие кинжала в гърлото до дръжсата и требва да му се помогне?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
lyusien
преди 4 години
Ами да го уволни Тръмп щом е недоволен от политиката на Пауел Само че не смее Защото вместо да се изтреля нагоре сток маркета от намаляването на лихвите тои падна с 200 пункта Но за радост на американците Джерами Пауел има железни нерви и издържа на натиска Освен това тои не решава сам за лихвите а управителния съвет на Ф Е Д И тои е единодушен в решенията си Може би Тръмп трябва да ги уволни всичките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още