IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow изгуби 700 пункта, падайки до най-ниското ниво от над година

Фед съвсем съзнателно приема, че приземяването на американската икономика може да не е толкова плавно, казва анализатор

23:06 | 16.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Настроенията на фондовите пазари в момента се променят с рекордна скорост: След като в сряда пазарите в САЩ отбелязаха повсеместно повишение, в четвъртък цените се сринаха с още по-голям темп.

Индексът на сините чипове Dow Jones спадна с 2,5% до 29 929 пункта, което е най-ниското му ниво от декември 2020 г., когато преминаването на границата от 30 000 пункта предизвика еуфория на фондовите пазари.

Общопазарният индекс S&P 500 спадна с 3,2% до 3667 пункта. Това е и най-ниското ниво от декември 2020 г. насам. "Има впечатляващо ниво на разпродажби на технологични акции в момента", пише Джим Картър от CNBC.

Цената на златото се увеличава с 10,8 долара до 1830,4 долара за тройунция.

Европейският сорт петрол Брент поскъпна с 1,1% до 119,81 долара за барел. Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) се увеличи с 2% до 117,58 долара за барел. Доходността по 10-годишните щатски облигации продължава своя възход през юни, достигайки ниво от 3,41%. 

В предходната търговска сесия водещите американски индекси завършиха на зелена територия, подкрепени от решението на Фед. Тогава индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави над 300 пункта (1%). Широкият измерител S&P 500 бе нагоре с 1,5%, а технологичният Nasdaq Composite - с 2,5%.

Акции като тези на Home Depot, Intel, Walgreens, JP Morgan и American Express достигнаха нови 52-седмични дъна на фона на нарастващите опасения от рецесия. Експерти от американската банка JP Morgan заявиха пред Bloomberg, че вероятността за рецесия в САЩ е 85%.

Технологичният индекс Nasdaq Composite се понижи с 3,4% до 10 646 пункта. Големите технологични компании с голяма капитализация Apple, Microsoft, Alphabet и Amazon загубиха между три и четири процента.

В четвъртък за първи път от януари 2021 г. Dow се търгуваше под 30 000 пункта. За първи път средната стойност премина над това ниво през ноември 2020 г., когато масираните парични и фискални стимули подхраниха по-широко пазарно рали, водено от технологичните акции, и изведоха основните средни стойности до тогавашни рекордни стойности.

Преодоляването на границата от 30 000 пункта постави Dow с повече от 60% над пандемичното му дъно на затваряне по това време. Макар че 30 000 не е непременно техническо ниво за Dow, тези кръгли прагове от 1000 пункта се разглеждат от много хора на Wall Street като ключови психологически нива за пазара.

В сряда Nasdaq все още беше големият печеливш с плюс от 2,5%. Това беше възприето като реакция на думите на ръководителя на Федералния резерв Джером Пауъл, че силните увеличения на лихвените проценти като последното няма да станат правило.

Като акции на растежа книжата на технологичните компании страдат особено силно от повишаването на лихвените проценти. Това увеличава техните финансови разходи и бъдещите приходи се дисконтират с по-висока ставка. Ето защо технологичните акции са сред най-големите губещи за годината.

В сряда вечерта Фед повиши основния си лихвен процент с 0,75 процентни пункта до диапазона 1,5-1,75%. Това беше най-голямото увеличение на лихвения процент от 28 години насам; обичайни са увеличения от 0,25 процентни пункта.

Пазарът вече беше включил тази стъпка в изчисленията си в предходните дни, както и още едно повишение на лихвения процент с 0,75 процентни пункта на следващата среща на Фед. Ето защо цените спаднаха толкова рязко в началото на седмицата. Но когато Джером Пауъл обяви, че е вероятно скорошно увеличение с 0,5 процентни пункта, това предизвика облекчително рали.

В четвъртък този ефект вече беше отшумял. Пазарите реагираха по подобен начин на предишното повишение на лихвените проценти от страна на Фед. За повечето инвеститори опасностите от повишаването на лихвените проценти, които могат да оскъпят инвестициите, да намалят търсенето и в краен случай да предизвикат рецесия, очевидно са по-големи от ползите.

„Борбата с инфлацията явно има предимство пред стимулирането на икономиката и подкрепата за пазарите в момента", казва Томас Алтман, портфолио мениджър в QC Partners, цитиран от Ройтерс. „Фед съвсем съзнателно приема, че приземяването на американската икономика може да не е толкова плавно. Това е цената на агресивната борба с инфлацията“.

Американският икономист Алисън Боксър от големия фонд Pimco се опасява, че Фед повишава лихвените проценти твърде силно, тъй като инфлацията се е изместила към по-бавни показатели като цените на жилищата, а пазарът на труда се нуждае от няколко тримесечия, за да отрази по-бавния растеж. Така че влиянието на повишаването на лихвените проценти може да се прояви твърде късно.

„В резултат на това виждаме неблагоприятни рискове за икономиката на САЩ: икономическата активност може да се забави или дори да спре напълно", каза Боксър.

Икономическите данни, публикувани в четвъртък, засилиха тези опасения, тъй като броят на започнатите жилища спадна с 14%. Експертите очакваха спад от 2,6%. Средните дългосрочни лихви по ипотечните кредити в САЩ регистрираха най-големия ръст за една седмица от 35 години.

Производственият индекс на регионалния Фед на Филаделфия, който измерва условията в производствения сектор, спадна до минус 3,3 - първият спад от май 2020 г. Икономистите очакваха увеличение от 2,6 до 5,5. 

В същото време обаче по-малко американци са подали молби за помощи при безработица през миналата седмица, а пазарът на труда в САЩ остава стабилен в условията на покачващи се инфлация и лихви. Новоподадените молби са намалели с 3000 до 229 000 за седмицата, приключила на 11 юни, което е под отчетените преходната седмица 232 000, съобщи днес министерството на труда. Броят на молбите обикновено отразява темпа на съкращения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още