IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow прибавя 100 пункта благодарение на новото търговско разведряване*

Книжата на Boeing и Apple поскъпват със съответно 0,9% и 1,5%

17:42 | 26.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските пазари започнаха борсовата сесия в понеделник на положителна територия, след като президентът Доналд Тръмп заяви, че китайските власти са готови да се върнат на масата за преговори след проведен телефонен разговор в неделя, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя над 100 пункта (0,4%). На свой ред широкият измерител S&P 500 расте с 0,37%, а технологичният бенчмарк Nasdaq Composite с 0,53%.

Американският лек суров петрол поскъпва с над процент, окрилен от надеждите за облекчаване на напрежението между САЩ и Китай. Цената на американския сорт WTI нараства с 1,33% до 54,89 долара за барел. На свой ред международният бенчмарк Брент прибавя към стойността си 0,6% до 59,70 долара за барел.

В изказване пред репортери в рамките на форума на Г-7 във френския град Биариц Тръмп посочи, че ще започнат „много сериозни“ преговори.

Акциите на компаниите в сектора на полупроводниците поскъпват, като тези на Micron и Advanced Micro Devices прибавят съответно 1,3% и 3,24%.

Книжата на Boeing и Apple пък поскъпват със съответно 0,9% и 1,5%.

Успокоението на търговското напрежение стана факт, след като Тръмп заяви, че САЩ ще увеличат митата върху китайски вносни стоки за 250 млрд. долара от 25% на 30%. Също така налози за продукти на стойност 300 млрд. долара ще скочат от 10% на 15%.

В петък китайските власти заявиха на свой ред, че ще въведат от своя страна нови мита върху американски внос за 75 млрд. долара, включващ и автомобилния сектор. За по-мрачното настроение допринесе и искането на президента американските компании да преместят китайските си операции другаде.

Водещите индекси отписаха по над 2% в петък.

В понеделник цената на златото се придвижва на положителна територия, като налице е ръст от 0,44% до 1544,40 долара за тройунция.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се свива до 1,5% и 2,01%.

Доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от конкурентни валути, на свой ред също нараства до 97,96 пункта.

*Информацията е актуална към 17:20 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още