IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow затвори на ниво от над 36 000 пункта за първи път в историята си

За трета поредна сесия и трите основни индекса приключват сесиите си на нови рекорди

22:39 | 02.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Есенното пазарно рали продължи и във вторник, след като основните американски борсови индекси покориха ново трио с рекорди.

Индексът на сините чипове Dow Jones, широкият бенчмарк S&P 500 и технологичният параметър Nasdaq Composite набираха сили в течение на сесията във вторник, отдалечавайки се от безжизнения модел на търговия, който поддържаше бенчмарковете близо до платото в началото на търговския ден. Последната партида отчети изглежда подпомогна развитието на пазара, като Pfizer, Under Armour и други компоненти поскъпнаха след солидни тримесечни данни.

Dow се повиши със 139 пункта, или 0,4%, до 36 053 пункта, което представлява първото затваряне над нивото от 36 000 пункта. S&P 500 също добави 0,4%, а Nasdaq Composite нарасна с  0,3%. Така за трета поредна сесия и трите основни индекса приключват сесиите си на нови рекорди. 

Всичките три бенчмарка растат с поне 6,5% през това тримесечие благодарение на силното представяне през октомври, а все по-често на пазара се спекулура за рали на акциите в края на годината.

„Фондовият пазар е изключително устойчив в момента и расте въпреки проблемите с веригите на доставки, опасенията за инфлацията, покачващите се лихвени проценти и по-ястребовия Федерален резерв“, казва пред Wall Street Journal Грег Маркъс, управляващ директор в UBS Private Wealth Management.

Инвеститорите остават като цяло необезпокоени от проблемите с веригата на доставки, рисковете от коронавирусната пандемия и бъдещите политики на Федералния резерв.

Централната банка ще приключи в сряда двудневната си среща, като се очаква да обяви свиване на месечните си покупки на облигации в размер на 120 млрд. долара. Тази седмица трябва да бъдат публикувани и данните за работните места през октомври.

„Фед се справи перфектно с очакванията по отношение на подготовката на пазарите за вероятно намаляване на стимулите“, каза Уин Тин, глобален ръководител по валутните стратегии в Brown Brothers Harriman. „Повечето централни банкери изглежда са съгласни, че е по-добре програмата да се намали възможно най-бързо, за да се остави на Фед максимална гъвкавост да повишава лихвите, когато е необходимо“.  

„Макар че възходът на акциите може да забавя темпото си спрямо това, което видяхме през последните 18 месеца, реалността все още е, че има солидна база рисковите активи, които продължат да се представят добре“, каза пред Bloomberg TV Иън Линген, стратег в BMO Capital Markets. 

Миналият месец бе под знака на корпоративните отчети, белязани от силни печалби въпреки проблемите със световната верига на доставките. Над 55% от компаниите в състава на S&P 500 публикуваха отчетите си до края на понеделник, като 82% от тях се представят по-добре от очакваното, показват данни на Refinitiv.

Акциите на Pfizer поскъпнаха с 4,2%, след като печалбата на производителя на лекарства за третото тримесечие надмина очакванията. Той също така повиши очакванията си за приходите и печалбата си за 2021 г. Фармацевтичната компания съобщи, че очаква да подпише още договори със страни, които може да тласнат продажбите на ваксината ѝ още по-високо догодина. Тя има капацитет да произведе 4 млрд. дози през 2022 г. и базира прогнозите си върху продажбите на 1,7 млрд. дози.

Акциите на Under Armour се изстреляха с 16,3%, след като търговецът на спортни стоки на дребно повиши годишната си прогноза, разкривайки, че компанията вижда напредък в подобряването на имиджа на марката си по време на управлението на изпълнителния директор Патрик Фриск. Анализатори вярват, че бумът при спортните облекла може да се задържи поне до края на следващата година, въпреки че училищата и офисите отново постепенно отварят врати.

Повишаването на прогнозата на Under Armour се случва в момент, в който продължилото с месеци затваряне на фабриките във Виетнам, откъдето компанията получава една трета от всичките си продукти, повдига съмнения за наличностите на продукти преди изключително важния празничен сезон и отвъд него.

DuPont de Nemours отчете ръст от  8,8%, след като надмина горната и долната линия на тримесечните си резултати, а акциите на Estee Lauder поскъпнаха с 4,1% заради по-добри от очакваните печалби и приходи. Estee твърди, че категорията с гримове е единственият сегмент, който все още не е достигнал нивата си от 2019 г. Компанията допълва, че трафикът в магазините ѝ, които са отворили врати, също не е надминал предпандемичните си нива.

Междувременно акциите на Tesla поевтиняха с 3%, след като главният изпълнителен директор Илон Мъск каза в Twitter, че производителят на електрически автомобили все още не е подписал сделката с Hertz за закупуване на превозни средства. Мъск добавя, че тъй като компанията му се радва на търсене, което надминава производствения темп на съоръженията ѝ, сделката с Hertz има „нулев ефект върху икономиката“ на Tesla.

Акциите на компанията поскъпнаха през миналата седмица, след като Hertz каза, че е поръчала 100 000 коли.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации се свива до съответно 1,551% и 1,955%.

Доларовият индекс от своя страна се повишава с 0,1% до над 94 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола се понижава. Фючърсите върху сорта Брент поевтиняват с 0,6% до 84,23 долара за барел, а тези върху сорта WTI - с над 1% до 83,2 долара за барел.

Златото също намалява цената си с 0,2% до 1792,6 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още