IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експлозия затвори най-голямата петролна рафинерия в Канада

Irving Oil Corp. е един от основните доставчици на гориво за североизточната част на САЩ

13:39 | 09.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Поради експлозия в отделението за производство на дизелово гориво канадската петролна компания Irving Oil Corp. затвори временно своята рафинерия в Ню Брънзуик, съобщава Bloomberg.

Компанията е един от най-големите доставчици на гориво за североизточните щати. 

Поради планирана проверка на някои сектри на съоръжението, експлозията е била ограничена само в отделението за дизелово гориво, което е възпрепятствало по-сериозни щети.

Спирането е предизвикало 15-процентно понижение при доставките на дестилати по източното крайбрежие, което прави собствениците на жилища, ползващи изкопаеми течни горива за отопление, изключително уязвими.

Пазарът вече работи по установяването на щетите, причинени от спирането на рафинерията, заяви директорът на Energy Analytics Group Томас Финлън.

„Ако това е проблем, който може да се поправи бързо в рамките на нормалната мярка за планирана поддръжка, вероятно няма да има последици за доставките на горива по източното крайбрежие на САЩ“, добави той.

Твърде е рано да се каже колко време ще бъдат затворени рафинерията и конкретното отделение, заяви Кевин Скот, главен изпълнителен директор на отдела по рафиниране и доставки в Irving Oil Corp.

“Компанията работи за минимизиране на въздействието върху клиентите, използвайки горивото, което има в резервоарите“, сподели Скот.

Четирима работници са пострадали по време на експлозията, като вече са настанени в най-близката болница.

Рафинерията Saint John е най-голямата в Канада, способна да обработи около 300 хил. барела суров петрол на ден. Около половината от горивото на централата се доставя в североизточната част на САЩ, превръщайки Irving Oil Corp. в ключов доставчик на бензин и дизел за Ню Йорк и Нова Англия.

През септември танкерите са снабдили въпросния регион с 2,78 млн. барела бензин, 959 хил. барела дизел и 119 хил. барела самолетно гориво.

Големите запаси от гориво по крайбрежието могат да ограничат негативното въздействие от спирането на рафинерията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още