IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FedEx се готви за ръст на печалбата и силен празничен сезон

Компанията повиши годишните си прогнози за печалба и предвижда рекорден брой доставки за коледните и новогодишни празници

13:28 | 20.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Куриерската компания FedEx Corp. увеличи годишните си прогнози за печалбата и очаква силен празничен сезон, по време на който предвижда да рекордни доставки, съобщава Bloomberg.

От компанията посочват, че позитивната прогноза се дължи на трайните тенденции в търсенето на услугите ѝ и възстановяването след кибератаката срещу европейския им клон TNT Express от юни.

По думите на главния изпълнителен директор Фред Смит очакванията за рекорден брой доставки тази година се дължат на все по-големия брой потребители, които пазаруват онлайн.

В следборсовата търговия в понеделник в Ню Йорк цената на акция на FedEx нарасна до 245,90 долара. За периода от началото на годината до този вторник компанията отбеляза покачване с 30%, задминавайки 20-процентното увеличение на индекса S&P 500 и 3,8-те процента на конкурента UPS.

Добър старт на най-натоварения сезон за доставки е от съществено значение както за FedEx, така и за UPS, които трябва да отговорят на повишеното търсене тази година. Според данни на американската Национална фондация за търговия на дребно интернет продажбите по време на празничния сезон се очаква да се увеличат с най-малко 15% в сравнени с предходната 2016 г.

FedEx покачи годишната си прогноза за печалбата на акция в диапазона между 12,70 долара и 13,30 долара при средни оценки на анализаторите за 12,47 долара. 

За сравнение, през септември компанията понижи очакванията си до не повече от 12,80 долара за акция, посочвайки като причина кибератаката от юни.

В същото време, ако новата данъчна реформа на републиканците в САЩ бъде приета, коригираната печалба може да се увеличи с между 4,40 долара и 5,50 долара на акция през фискалната 2018 г. заради „преоценка на нетните отсрочени данъчни пасиви“, заявиха още от компанията.

По-облекчено данъчно облагане ще позволи на FedEx да увеличи финансирането на пенсионните си фондове над настоящите прогнози, да повиши дивидентите, да удължи обратното изкупуване на акции или да направи придобивания, посочва главният финансист на компанията Алан Граф.

Печалбата за второто тримесечие на фискалната година отбелязват увеличение до 3,18 долара на акция в сравнение с предишното, което завърши на 30 ноември. Това е над средните стойности от 2,88 долара, предвиждани от анализатори за Bloomberg. Продажбите също отбелязват увеличение с 9% до 16,3 млрд. долара в сравнение с очакванията на експертите за 15,7 млрд. долара.

В същото време включването на европейския клон TNT Express в системата на работа на компанията ще й струва 1,4 млрд. долара, което е почти двойно повишение от предвидените по-рано 800 млн. долара. Куриерът похарчи повече заради по-бързото включване на TNT към своята компютърна система след кибератаката от юни.

Предвижда се близо 450 млн. долара от разходите да се осъществят през сегашната фискална година, посочват още от FedEx, допълвайки, че двете компании трябва да са приключили обединението си до края на 2020 г. Оттам допълниха също, че загубите от приходи и по-високите разходи около хакерското проникване са свили печалбата за второто тримесечие с 31 цента за акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още