IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на Wall Street се повишават с надежда за смекчаване на плана на Тръмп*

Детайли около идеята за налагане на мита се очакват по-късно в четвъртък

17:48 | 08.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексите на Wall Street отвориха сесията в четвъртък с повишения, подкрепени от надеждата за смекчаване на плана на американския президент Доланд Тръмп да въведе мита върху вноса на алуминий и стомана, съобщава CNBC. Очакванията са едни от големите търговски партньори на САЩ Канада и Мексико да бъдат освободени от митата.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones се покачва с 0,45% до 24912,83 пункта. Сред най-добре представящите се компании са Microsoft, McDonald’s и Intel, отчитайки поскъпване на акциите си съответно с 0,98%, 0,96% и 0,78%. Широкият показател S&P 500 се придвижва в посока нагоре с 0,26% до 2734,02 пункта. Повишението при технологичния Nasdaq е от 0,32% до 7420,48 пункта.

Акциите на Express Scripts поскъпнаха с над 14% след новината, че застрахователната компания Cigna планира да я купи за 67 млрд. долара.

Книжата на Kroger загубиха 8,8% от стойността си, след като операторът на веригата супермаркети направи разочароваща прогноза за печалбата за годината, съобщи Ройтерс.

„Основният фокус е върху митата, но въпросът, който стои пред пазара, е какво ще е икономическото им въздействие“, каза Питър Кардило, главен пазарен икономист във First Standard Financial.

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс заяви в сряда, че от досегашния план могат да бъдат изключени Канада и Мексико – два от ключовите търговски партньори на САЩ. Очаква се по-късно днес или утре президентът на САЩ да обяви плана си в детайли.

По-рано през седмицата главният икономически съветник на Тръмп Гари Кон, защитник на свободната търговия и бивш президент на Goldman Sachs, реши да се оттегли от поста си.

Планът на Тръмп среща силна съпротива от страна на повечето ключови партньори на САЩ, като Европа и Китай предупредиха, че ще реагират в случай на търговска война.

Междувременно става ясно, че молбите за помощи при безработица в САЩ нарастват повече от очакваното от 48-годишното дъно, което бяха достигнали, но броят им продължава да е сигнал за затягане на пазара на труда. Инвеститорите очакват данните за щатския пазар на труда в петък.

*Информацията е актуална към 17:01 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още