IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къщата от карти на Тръмп: Силни заявки и шумни раздели

Последният консултант на президента от сферата на финансите остава Стивън Шварцман

15:19 | 07.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

„Къщата от карти“* на американския президент Доналд Тръмп досега се характеризира с две константи: силни заявки и още по-шумни раздели.

След като голям брой консултанти, оратори и стратези изоставиха Белия дом, сега си тръгва и икономическият консултант Гари Кон. Бившият президент на инвестиционната банка Goldman Sachs беше силно ангажиран с данъчната реформа на Тръмп.

Като твърд поддръжник на световната свободна търговия обаче той бе все по-разтревожен от политическия биткаджийски стил на своя главнокомандващ, който сега иска да наложи наказателни мита върху стоманата и алуминия. За него е било чест да служи на страната си, коментира Кон на тръгване. Сега последният консултант на Тръмп от сферата на финансите остава Стивън Шварцман, главен изпълнителен директор на Blackstone Group.

Говорейки в днешно време за САЩ, често стигаме до две теми - митата или оръжията. Малко внимание в Европа обаче намира проблемът с опиатите, зловещият бум на пристрастяващите болкоуспокояващи. Между юли 2016 г. и септември 2017 г. е имало 142 000 случая на предозиране в американските болници (увеличение с 30%), съобщава компетентният орган на САЩ - това удря „сериозна аларма за сериозен проблем".

Повече от 400 града и региони съдят производители като Johnson & Johnson, търговци на дребно като McKesson и редица аптеки. Според исковете те са нарушили задълженията си. Тази национална трагедия със сигурност ще прекрачи мандата на Доналд Тръмп. 

Междувременно бившият главен политически стратег на американския президент Доналд Тръмп Стив Банън, още един от подалите оставка съветници, е на турне в Европа с идеите си за "консервативна революция". В Цюрих бившият консултант на Тръмп похвали Швейцария късно във вторник в една преобразувана индустриална зала пред повече от 1000 слушатели, пише германският Handelsblatt. Похвалата е заради позицията на конфедерацията срещу ЕС и заради политиките на десния мултимилионер Кристоф Блохер: „Той беше Тръмп преди Тръмп", каза Банън.

Домакинът на политическото шоу е бил приятелят на Блохер Роджер Кьопел от Weltwoche, който очевидно е харесал тези странни ласкателства. Преди това лидерът на фракцията на германската крайна партия AfD Алис Вайдел попи ценни съвети от Банън за начините за коректна комуникация в Берлин.

*„Къща от карти“ - House of Cards, американски сериал, проследяващ политическата корупция и задкулисие във Вашингтон

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още