IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Тръмп овластява Китай

Това, което уж американският президент иска, е край на многостранния свят, но въпросът е знае ли как да го постигне

10:45 | 07.06.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Доналд Тръмп е напът да напише история, здрависвайки се със свой противник. Всъщност ще поздрави шест от тях едновременно. Но пробивът е малко вероятен, пиша коментаторът на Financial Times Едуард Лус.

След срещата на Г-7 Тръмп ще отлети за Сингапур, за да се срещне с Ким Чен Ун. Очаквайте триумф. Ще бъде обявен мир на Корейския полуостров. Тези, които смятат, че се шегувам, пише Лус, е добре да спрат звука и разгледат езика на тялото. Тогава решете сами чия компания Тръмп предпочита – на партньорите на САЩ или на най-смъртоносния автократ в света.

Трудно е да се прецени кое събитие – провалена среща „Г-6 + 1“ в Канада или успешна такава със Северна Корея – е по-невероятно. Но първото печели битката. Обединявайки най-големите съюзници на Америка срещу САЩ, Тръмп направи нещо немислимо. Овцата напусна стадото. Без САЩ Г-7 няма да съществува. Групата е нещото, което за Запада се доближава най-много до управителен комитет. Ето защо, Китай, която е втората по големина икономика в света, никога не бе поканена в клуба. По същата причина възприемащата Запада Русия бе добавена към нея през 1998 г. Но Русия бе черната овца. Групата отново се върна към седем члена, след като Русия анексира Крим през 2014 г.

Какво прави едно стадо без пастира си? Баснята твърди, че бива изядено от вълците. Това е един от изходите от продължителна липса на САЩ. Дори преди Тръмп да поеме поста, страни като Германия, Обединеното кралство и Франция опъваха червения килим на търговията за Китай, противопоставяйки се на желанията на Вашингтон. Но те запазиха единство в НАТО. И се придържаха към сценария на Г-7. Тръмп обаче прави всичко това много трудно. На срещата на финансовите министри на Г-7 миналия уикенд американският министър на финансите Стивън Манучин представляваше малцинство от един. Нужни са доста усилия да накараш излизащата от ЕС Великобритания да се хвърли в ръцете на Европа. И дори повече, за да накараш Япония да отиде в противниковия лагер.

Изход, различен от този в баснята, е, че овцете остават заедно и държат вълците надалеч. Това може да е не толкова невероятно, колкото звучи. За момента Европа, Канада и Япония са обединени срещу търговската агресия на Тръмп.

Теорията предполага, че Тръмп трябва да разедини Г-7 като си играе на любимци. Така ще превърне света в двустранен, както иска. Може, например, да отдели Великобритания от стадото, предлагайки ѝ изключение от наложените мита върху вноса на стомана и алуминий, след като разводът ѝ с ЕС приключи следващата година. След това може да „подслади“ предложението с перспективата за търговска сделка между Вашингтон и Лондон. Може и да спечели Италия, ласкаейки новото ѝ популистко правителство. Германия може и да се разколебае, ако Тръмп просто обещае да говори сериозно за нещата.

Ако Тръмп използва тази тактика, може и да постигне стратегическата си цел, продължава авторът. Това, което уж иска – и доктрината му „Америка на първо място“ намеква – е край на многостранния свят. Това ще е джунгла на сделките, в която САЩ има предимство заради размера си във всички преговори. Почти никой не иска такъв свят, включително по-голямата част от бизнеса в Америка. Това ще свие растежа на всички и ще разцепи глобалните вериги на доставка. Но не е и нелогична визия. Размерът ще означава, че силата винаги ще е в ръцете на САЩ.

Именно тук се появява пробойната във философията на Тръмп. „Америка на първо място“ изисква дипломатически умения. Трябва да познаваш тези, които искаш да разединиш и управляваш. След това ги отстраняваш. Тръмп обаче прави точно обратното. Кога за последен път Западът е звучал обединен? Има две обяснения за действията на Тръмп. Първото е, че е некомпетентен. Той знае какъв свят иска – онзи свят от 50-те – но е твърде глупав, за да измисли как да сведе до максимум шансовете си да постигне това. Доказателствата сочат точно обратното.

Второто е, пише Лус, че „то“-то* на Тръмп е по-голямо от „егото“ му. Фройд свързва „егото“ с контролиращия ездач, а „то“ - с дивия кон. Егото на Тръмп иска един меркантилен свят. Но неговото "то" иска отмъщение. Наказването на партньорите на САЩ за годините, в които уж са ограбвали Америка, не е съвместимо с разединяването им един от друг. Трудно е да направиш и двете.

Резултатът е непрекъсната бъркотия. На повърхността основният враг на Тръмп е Китай. Страната има най-големия търговски излишък със САЩ. Въпреки това миналата седмица Тръмп се отказа от най-големия си лост за влияние над Китай, предоставяйки на телекомуникационната му компания ZTE помилване от американските закони. В същото време той ескалира битката с Канада, която има минимален търговски дефицит със САЩ. Може ли Западът да оцелее при подобни разделения? В краткосрочен план – може би. Но вълците ще изчакат своя миг.

* Съгласно структурния модел, създаден от Зигмунд Фройд, психиката на човек се състои от „ид“ (то), „его“ и „суперего“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
strol
преди 5 години
И на снимката пак е застанал в поза маструбиращ нарцис:)))Направо да се чудиш как от 300 млн. американци си избраха за президент тази *** карикатура:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
strol
преди 5 години
Е Вие не разбрахте ли,че Тръмпи си е скапан руски агент и действа само по-поръчки на Кремъл:)))То на човек не му трябва много мозък за да го проумее:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
red6
преди 5 години
Глупости. Тръмп явно и идея си няма какво прави. Ако иска да води и спечели предимство за САЩ чрез търговска война, то тази трябва да я води с Китай. А ако иска да я спечели, повече от всичко ще му трябва помощта на тия 6 страни на срещата. В момента резултата от всичките му политики е "ЧаАаааАаайна фърст".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 11
fri
преди 5 години
Въпросът дали Тръмп знае какво иска и как да го постигне е ясен. - ЗНАЕ И ОЩЕ КАК!Той ще направи това, което е добро за САЩ и за човечеството също!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
Pyramid
преди 5 години
Ако и да е вярно това, би следвало, да му благодарим. Откак щатите доминират света, светът живее все по-зле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 8
khao
преди 5 години
тоя ще загроби САЩ повече от Обама, много изглупя като се скара с Канада, Япония и нас ...трябваше да спре до Китай с търговските си войни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още