IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камарата на представителите на САЩ одобри инфраструктурен план за 1,2 трлн. долара

Общо 228 представители на долната камара на Конгреса се застъпиха за пакета, докато 208 души гласуваха „против“

09:28 | 06.11.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Камарата на представителите на САЩ одобри най-големия инфраструктурен план на страната от десетилетия, осигурявайки победа за американския президент Джо Байдън, съобщава Bloomberg.

Одобреният пакет е на стойност 1,2 трлн. долара. 

През август предложението беше одобрено от Сената, горната камара на Конгреса, и сега предстои да бъде подписано и от Байдън.

При гласуването в Камарата на представителите в подкрепа на плана се обявиха 228 представители, докато 206 гласуваха „против“, като това е голям успех както за президента, така и за Демократическата партия. Шестима демократи се обявиха срещу пакета, докато тринадесет републиканци го подкрепиха, в това число Фред Ъптън от Мичиган, Джеф Ван Дрю от Ню Джърси и Джон Катко от Ню Йорк.

Инициативата, договорена от Белия дом и група сенатори републиканци и демократи, предвижда федерални средства за развитие на инфраструктурата на САЩ за срок от 5 години.

Въпреки успеха не всичко около пакета премина гладко през последните месеци. Сред демократите също възникнаха спорове и част от тях подкрепиха инициативата сред многочасови консултации с участието на президента.

Според Байдън планът ще създаде работни места и ще повиши конкурентоспособността на американските предприятия.

Предвидени са 110 млрд. долара за строителство на мостове и пътища, както и 11 млрд. долара за програми по транспортна безопасност. Други 39 млрд. долара са планирани за модернизация на обществения транспорт, а 42 млрд. долара - за развитие на инфраструктурата на пристанищата и летищата. Общо 55 млрд. долара ще отидат за подобряване на системата за питейна вода, а други 65 млрд. долара - за високоскоростен интернет. Средствата, предвидени за инвестиции във възобновяеми енергийни източници възлизат на 73 млрд. долара.

Тъй като гласуването остана под съмнение през по-голямата част от деня, Байдън се свърза с демократите в Камарата на представителите и отложи плановете си да посети дома си в Делауеър. От Белия дом той продължи да лобира пред демократите до края на нощта.

Байдън популяризира плана като жизненоважна стъпка към успех в битката с набиращия инерция Китай и изпитание за способностите на Вашингтон да създаде политика във време на остро политическо разделение.

Републиканците от Камарата на представителите твърдят, че стратегията не се фокусира достатъчно върху пътищата и че приемането ѝ ще „отключи“ проектозакона за социалните разходи, който според тях ще генерира инфлация.

„Законопроектът за инфраструктурата на Сената и огромните данъци и разходи не са това, което иска американският народ. Радикалната програма на демократите за харчене на необмислена сума пари ще увеличи разходите и ще направи още по-трудно за хората да изградят по-добър живот“, смята Кати Макморис Роджърс, републиканец от щата Вашингтон.

Гласуването на инфраструктурния пакет и одобрението му бяха предшествани от пропуснатата подобна възможност през септември и октомври, след като демократите не спазиха крайните срокове въпреки призивите на Байдън.

Според Байдън този пакет ще помогне на „Америка да спечели икономическото състезание на XXI век“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
Money
преди 2 години
Много добре, но крайно недостатъчно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още