Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Китай намалява наполовина митата за някои стоки, внос от САЩ

Мярката е част от частичното споразумение, сключено в рамките на търговската война с Вашингтон

Китай намалява наполовина митата за някои стоки, внос от САЩ

Снимка: Bloomberg

За да приложи частичното споразумение, сключено в рамките на търговската война със САЩ, Китай намалява наполовина своите специални мита за внос на американски стоки на стойност 75 милиарда долара. Считано от 13:01 ч местно време (7 ч. сутринта българско) на 14 февруари,  митата за някои стоки ще бъдат намалени на 5 процента, ако преди това са били 10 процента, докато за други стоки те ще паднат от 5 на 2,5 процента, съобщи  китайското финансово министерство, цитирано от DPA.

Датата съвпада с тази, в която се намаляват наказателните мита в САЩ за вноса от Китай.

„Китай се надява, че и двете страни могат да спазят и приложат споразумението, за да повишат доверието на пазара, да насърчат развитието на двустранните икономически връзки и да улеснят глобалния икономически растеж“, се казва в изявлението. Другите наказателни мита обаче засега остават непроменени.

Още по темата

След намалението, наказаните мита за американския суров нефт ще бъдат понижени на 2,5% от 5%. Наказателните мита върху соята ще спаднат до 27,5% от 30%, а за свинско, говеждо и пилешко месо - от 35% до 30%. Тези ставки са по-високи, тъй като през 2018 г. тези стоки също бяха ударени с мита, които ще останат в сила.

Двете най-големи икономики сключиха в средата на януари частично споразумение за първата фаза от търговската им война, която продължава почти две години. То предвижда митата да бъдат намалени, но не засяга по-голямата част от специалните мита, които се прилагат от 2018 г. Преди всичко САЩ обещаха, че повече няма да налагат допълнителни наказателни мита.

Юанът увеличи ръста си след оповестяването на новината за намалението на митата, като курсът за офшорния юан скочи с 0,26% до 6,9573 юана за долар.

В рамките на сделката Китай се съгласи да увеличи вноса си от САЩ, включително на селскостопански продукти и услуги, от нивата от 2017 г. с не по-малко от 200 милиарда долара през следващите две години. Китай ще публикува данните за търговията си през януари в петък, което ще даде първи поглед върху тазгодишния внос от САЩ.

Икономистите смятат, че общата търговия през януари вероятно ще бъде свита поради празника на лунната Нова година, докато огнището на коронавирус помрачава прогнозите за следващите месеци.

Договорът цели и решаването на проблеми, свързани със защитата на интелектуалната собственост и трансфера на технологии, налаган от Китай. Американските доставчици на финансови услуги също така ще получават по-добър достъп до китайския пазар.  

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

5
 
4
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Ще намалят и ще пеят... Иначе още некой и друг коронавирус ...

Още от САЩ
Ще направи ли коронавирусът обществата по-равни?