IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компаниите от S&P 500 са на път да върнат рекордните 1 трлн. долара като дивиденти

169 от компаниите от състава на S&P 500 са увеличили дивидентите си през първите четири месеца на годината

23:13 | 01.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Публично търгуваните компании в САЩ могат да направят нещо, което никога не са правили.

До края на април компаниите от S&P 500 са на път да върнат рекордните 1 трилион долара на инвеститорите чрез увеличение на дивидентите и обратно изкупуване на акции, според данните на Хауърд Силвърлат, главен анализатор на индексите на S&P и Dow Jones, цитиран от CNBC.

"Като се има предвид средата, наличието на пари в брой, увеличените очаквания за доходите и желанието на компаниите да предоставят доходност на акционерите, възвръщаемостта в двуцифрени проценти на годишна база изглежда приемлива", обясни Силвърлат.

Той посочи, че 169 от компаниите от състава на S&P 500 са увеличили дивидентите си през първите четири месеца на годината, като никоя компания в индекса не е намалила дивидента си. Това е събитие, което не се е случвало поне от 2003 г.

Обратното изкупуване е причина за скандално увеличение от 72% поради няколко значителни увеличения на ниво емисии, но дори изключвайки тези обратни изкупувания, ръстът е между 25% и 42%.

Голямата възвръщаемост на акционерите се връща след намаляването на корпоративния данък в САЩ. В края на миналата година президентът Доналд Тръмп подписа законопроект, който намалява корпоративния данък до 21% от 35%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още