IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конгресът на САЩ прие закон за облекчаване на банковата регулация

Според някои от критиците на закона обаче той нанася тежък удар по защитните мерки, които бяха създадени след финансовата криза от 2008 г.

09:09 | 23.05.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Конгресът на САЩ прие закон, който смекчава банковите регулации, въведени след финансовата криза от 2008 г. за избягване на нов срив, предаде Франс прес.

Камарата на представителите одобри с голямо мнозинство - 258 на 159 гласа - текста, който вероятно скоро ще бъде подписан от президента Доналд Тръмп. 33 от подкрепилите закона конгресмени са от Демократическата партия. Сенатът вече прие текста на 14 март, пише БТА. 

С новия закон хиляди малки и средни банки вече няма да са подложени на някои видове контрол, които бяха въведени от закона Дод-Франк от 2010 г. Запазват се обаче ключовите регулации за големите банки.

"Това е голям напредък в освобождаването на икономиката ни от прекалената регулация", изрази задоволство председателят републиканец на долната камара на Конгреса Пол Райън.

Според критиците на закона, сред които е лидерката на демократтите в Камарата на представителите Нанси Пелоси, новият закон нанася тежък удар по защитните мерки, които бяха създадени след финансовата криза от 2008 г.

Този нов закон "потенциално застрашава стабилността на финансовата ни система и на икономиката ни. Той ще ни върне във времето, когато разюзданата непредпазливост на Wall Street предизвика исторически финансов срив", заяви Пелоси. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 1
Jorkata
преди 5 години
"2008-***" втора серия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още