IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва твърди, че Вашингтон е разкрил банкова информация на нейни дипломати

Данните са били разкрити пред американска медия, твърди руското външно министерство

23:13 | 18.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Руското министерство на външните работи обвини американските власти в разкриването пред медиите на конфиденциални финансови детайли за руски дипломати, работещи в САЩ. Освен това настоя отговорните за всичко това да бъдат наказани, предава Ройтерс.

Тази седмица американската медия Buzzfeed писа, че американските власти разследват твърдения за намесата на Кремъл в президентските избори в САЩ през 2016 г. и за целта са проучвали записи на финансови трансакции, включващи руски дипломати. Buzzfeed се позовава на данни от няколко банкови трансфера.

“Очевидно е, че това не може да се случи без знанието на властите на тази страна (САЩ)”, посочва в изявление външното министерство на Русия. То твърди, че е посегнато на данните на посолството и неговите служители, а това е дело на американското правителство.

В изявлението се казва, че трансакциите, които са били разкрити, не съдържат нищо освен рутинни плащания, но са представени така, че да изглеждат подозрителни.

“Още веднъж трябва да отбележим, че Вашингтон не осигурява подходящи условия за функционирането на дипломатическите мисии на Русия. Натискът върху тях продължава и нараства”, коментира министерството.

“Настояваме американските власти най-сетне да започнат да прилагат собствените си закони и да изпълняват международните си задължения, незабавно да спрат незаконното разпространение на поверителна информация… и да държат отговорни виновните, включително тези, които заемат съответните длъжности в американската държавна администрация”.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още