IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Никой, отговорен за толкова мъртви, не бива да става президент

Това е вина на Китай! Акцентите от последния кандидат-президентски телевизионен дебат в САЩ

07:41 | 23.10.20 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Който притежава микрофона, притежава властта. Тези, които могат да завършат изказването си - без прекъсвания - имат повече власт. Решението на Комисията временно да заглуши микрофоните в рамките на втория американски телевизионен дуел прекрати практиката от първия кръг за грозни обиди, нападки и прекъсвания. Така че зрителите да могат да следят по-добре Доналд Тръмп и Джо Байдън в Нешвил, Тенеси. 

Тук застана президентът, който представи „скъпия Джо“, бившия вицепрезидент, като “доказал се провал”, който се обогати „като прахосмукачка“ в интерес на семейството си, като корумпиран политик. Който нападна демократите, че те ще "вземат парите от Wall Street". Там пък бе претендентът, който обвини Тръмп в голяма липса на план в битката с коронавируса, а и в бизнеса, голф бизнесмен без отговорност за нацията. 90-те минути бяха белязани от деградиране и критикуване на противника. 

В сравнение с първия телевизионен дуел в края на септември дискусията сега беше по-организирана. Първият телевизионен дуел между републиканеца Тръмп и демократа Байдън беше много нажежена. Отчасти хаотичният разговор бе белязан от обиди и лични нападки. Тръмп постоянно прекъсваше Байдън, а за да се избегнат постоянните прекъсвания от противниците, в началото на всеки 15-минутен блок с теми бе въведена функция за заглушаване за две минути.

Като цяло промените в правилата очевидно бяха от полза за демократа Байдън. Той изглеждаше по-отдаден и по-практичен от първия път, представи се като стратег за инфраструктурни програми, например за по-добра защита на климата и околната среда. Етичен човек срещу егоист. “Знаете какъв съм, знаете какъв е", обясни Байдън, намеквайки, че всичко е въпрос и на характер.

Тръмп, от друга страна, изглеждаше по-дисциплиниран, но и като добре надут самохвалко, постигнал повече от всички и от всеки предшественик, по въпроса за расизма повече от всеки след Ейбрахам Линкълн и като цяло всичко много по-чисто, отколкото в мръсния Китай. Изказването му срещу Байдън: „Разбирам повече от вятъра, отколкото вие“. Тръмп очевидно би предпочел сам да задава въпросите, но се провали заради решително очарователната водеща Кристен Уелкър, която буквално подхвърли слотовете за шестте теми: „Господа, нямаме време!”. 

220 000 жертви от коронавируса трябва да струват поста на американския президент Доналд Тръмп, твърди претендентът за позицията Джо Байдън.

"Никой, който е отговорен за толкова много смъртни случаи, не може да остане президент на Съединените американски щати”, каза Байдън в четвъртък във втория и последен телевизионен дебат за президентските избори в САЩ. Около 100 000 живота биха могли да бъдат спасени.


Байдън подчерта, че Тръмп все още не знае как да се бори с пандемията: "Ще преминем през мрачна зима, а той няма план”. Демократът каза, че ако стане президент, ще изисква всички да носят маска за лице. Той също така ще инвестира в бързи тестове и ще установи национални стандарти за отваряне на училища и предприятия.

Тръмп: "Вината е в Китай"

Тръмп от своя страна защити политиката си, като заяви, че най-лошото е приключило. Той обвини Китай за пандемията. „Не съм виновен, че дойде тук. Вината е на Китай”.


Пандемията на коронавируса уби над 220 000 души в САЩ. Тръмп твърди, че управлението му при кризи може да е предотвратило милиони смъртни случаи. Самият Тръмп даде положителен тестза вируса в началото на месеца и беше лекуван в болница от Covid-19. След завръщането си в Белия дом президентът призова американците да „не се страхуват“ от вируса.

След около час обаче търпението на 74-годишния президент се свърши - той не позволи на модераторката да го спре няколко пъти, когато тя искаше да го върне към текущия въпрос или да премине към следващата тема. Различните подходи за излизане от кризата проличаха най-ясно. Тръмп подчерта на фона на нарастващия брой случаи, че определено не иска допълнителни блокирания. Президентът адресира загрижеността на много хора заради пандемията: "Вече няма да имаме страна, ако я напуснем, напълно затворена, каза той. „Ню Йорк е град-призрак. Заведенията, магазините, умират. Трябва ли хората да ядат в кубче от плексиглас в бъдеще? Лекарството не може да бъде по-лошо от болестта".  

Непрекъснато наричаше претендента си „Джо“ и поглеждаше към Байдън, но Байдън се взираше право напред или поклащаше глава. Преди четири дни Тръмп бе извикал пред своите фенове на митинг, че семейство Байдън лежи "заключено в затвора".

Екологията също бе тема на разговора

Байдън реагира няколко пъти със смях, включително когато Тръмп заговори за факта, че вятърните турбини "убиват всички птици". Демократът подчерта: "Изменението на климата и глобалното затопляне са следващата екзистенциална заплаха за човечеството”. Ето защо той би присъединил САЩ отново към Парижкото споразумение за климата, от което страната се оттегли при управлението на Тръмп.

Първият телевизионен дуел между двамата кандидати в края на септември беше потопен в хаос. Особено Тръмп постоянно прекъсваше Байдън и не му позволяваше да завърши изказванията си. Тогава Байдън определи Тръмп като "расист", "лъжец", "кученце на Путин" и "най-лошия президент, който Америка някога е имала".

Втори дебат, първоначално планиран за началото на октомври, пропадна, след като президентът се разболя от Covid 19.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
мише , сметай щом байдън ще бие тромбонът , колко е зле последният ... тотал щета е , неадекватен комплексар . ще иде да поджитка голф малко и после го започват данъчните ... иначе имат доста добри кадри и демократите и републиканците , на доста по-адекватна възраст за президентстване , намам отговор защо се спряха на старци и двата лагера ... обама до последно чакаше за да подкрепи байдън , иначе залагаше на друг кандидат ... за луната видех , че си се упражнявал ... :)))наса търсят енергийна плътност . на самият спътник ще има обитаем модул , но вероятно няма да се каца на самата повърхност често . по-скоро се обмисля орбитален комплекс , доста по-евтино ще бъде . ще искат да добиват водород и кислород от полюсите за да ги използват за гориво за марс и далечният космос . предполага се , че има около един кубичен километър замръзнала вода . на полюсите слънцегреенето е слабо , слънчевите батерии отпадат автоматично . затова търсят реактор , но не е това дето ти си представяш . вероятно ще е някоя от военните им разработки , дето захранват самолетоносачите или стратегическите им подводници , но умалена още . предполагам ще опитат да инсталират сериозно оборудване за преработка и ще им трябва захранване с висока енергийна плътност ... виж , орбиталните модули и комуникационните спътници са със соларни батерии ... :))) ...освен това кво те боли какво ще правят на луната , там няма как да се живее . квот ще да става ... :))) ... виж марс е друго нещо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
Това с папата и обрaтните - ако някой вече каже, че във Ватикана има нещо свято,то Бойко паша Борисов е Майка Тереза!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 9
abdul
преди 3 години
педофил е по-добре от ***. Питай папата ако не знаеш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 2
studioaa
преди 3 години
Който е замесен с педофилия летялия до острова за частни партита на мистериозно самоубитият джефри епстийн като дедо джо не може да е президент. Джо ще е първият педофил, станал президент на САЩ, ако спечели...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 4
abdul
преди 3 години
важното е, че на бойчо байдън му сипва в копанката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
"Етичен човек срещу егоист"?"Етичният" байдън чрез синът си открадна милиарди от украйна, а "егоистът" преди предходните избори отказа най-големият подкуп в човешката история - пет милиарда от братята Кох !!! Да, знаем какъв е Тръмп и какъв е байдън - и цял свят знае.За расизмът - при предната предизборна кампания, чeр човек в залите, които Тръмп пълнеше, почти не можеше да се види. Сега 20-25% от хората на предизборните му срещи, са чepни... интересно защо ли? Дали защото - ПО ОФИЦИАЛНА СТАТИСТИКА, в последните 4 години най-много са се вдигнали средните доходи на чepните хора? Страшен расист, лелеее - даде работа на афротата, вместо да ги остави да лежат на социални помощи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 3
дядя Вова
преди 3 години
Бойче, давай!Че ако Тръмп спечели спящият Джо могат да го приспат на електрическият стол!За опит за преврат, съботиране на властта или подобно.Малко ли мръсни номера му правеха и 4 години така и не му дадоха да влезе в ролята си....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
Зелев тия демократите са с Алцхаймер кактои ти, ако беха сложили некой по читав кандидат, а то там не знам кой ше отиде с акъла си, щеха още на първия тур да го издуxaт Тромпета, а те с некви измислени еквилибристики Ковиди, муптации и пермутации и Черни Революции и да сложат пак тоя некролог ?!? сори, че и кюмурена вице и тая модераторката и тя ошушена, ае от 320 млн. и само 18% цuгaни толко ли немат нормални хора ?!? .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
michaelis23
преди 3 години
има още 10 дена, тогава ще видим, само да не стане кат слънчевите батерийки на Луната и за тва треа НАСА да прибягват до древни атомни технологии .... така ги виждам аз нещата .... Некролога взел квот взел е чопна тръбите на Укрия дал ги на сино си достатъчно му е .... ше видиме :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 12
zelka007
преди 3 години
м/у редовете има бели полета мише ... :))) ... иначе в прав текст тромбонът отива да джитка голф и да си харчи президентската пенсия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още