IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата дата за увеличаването на американските мита за Китай е 2 март

Промяната бе направена, тъй като двете страни се ангажираха със започването на нови преговори

09:44 | 15.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Съединените щати официално отложиха повишаването на митата върху китайски вносни стоки за 200 милиарда долара от 1 януари за 2 март, предаде Ройтерс, позовавайки се на съобщение от офиса на търговския представител на САЩ.

Промяната бе направена, тъй като двете страни се ангажираха със започването на нови преговори за търговията и интелектуалната собственост.

Митата върху китайски внос за 200 милиарда долара ще бъдат увеличени в 0.01 ч. източноамериканско време (7.01 ч. българско време) на 2 март. Те ще нараснат от настоящите10 процента на 25 процента, съобщава БТА.

Промяната не засяга вече влязлото в сила повишение на митата върху китайски технологични стоки за 50 милиарда долара, което започна действието си по-рано тази година.

Отлагането на повишаването на митата идва на фона на позитивните стъпки, предприети от двете страни след срещата на 1 декември в Буенос Айрес между американския президент Доналд Тръмп и китайския му колега Си Дзинпин.

В съобщението на търговския представител не се посочват очаквания за резултата от новите преговори, нито се споменават предприетите от Китай по-рано тази седмица стъпки за подновяване на покупките на соя от САЩ. Също така не се споменава и отказът на Пекин от увеличаването до 25% на вносните мита върху американски автомобили и автомобилни части. Засега мярката е с давност от три месеца, съобщава Ройтерс.

Становището на китайското министерство на финансите, в което е обявен отказът от новите налози, посочва още, че властите в страната се надяват преговорите с Вашингтон да се ускорят.

Американският президент Доналд Тръмп приветства решението. „САЩ се справят много добре. Китай иска да сключи голяма и много сложна сделка. Това може да стане и то скоро“, написа държавният глава в Twitter.

Малко след обявяването на решението от американската автомобилна компания Tesla също заявиха, че намаляват цените на своите модели Model S и Model X за Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още