IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата политика на САЩ – двустранни вместо международни договори

Тази нова стратегия насъсква Европа, Китай и Русия срещу Тръмп, твърди Димитър Гърдев

23:15 | 21.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Новата политика на САЩ цели излизане от всички международни договори и преминаване към двустранни договорки. Това мнение изказа Димитър Гърдев, регионален представител в Европейска асоциация за международни отношения, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Новата администрация, американският президент Доналд Тръмп, излиза от всички международни договори. Това е вектор в американската политика, нов, изключително непознат, който трябва да бъде отчетен. Той води към двустранни споразумения. Излиза от многостранни споразумения, където всички са единни, равнопоставени са. Тук стратегията на новата американска администрация е да се върви към споразумения с конкретни държави, където тежестта на САЩ е огромна и нито една от тези държави няма възможност за силни позиции пред американската позиция“, поясни гостът.

Гърдев посочи именно тази нова политика на САЩ като основната причина Европа, Китай и Русия да се настройват срещу Тръмп.

Той коментира и решението на САЩ за прекратяване на Ядреното споразумение с Ирак, както и вредите, които това може да донесе за икономиката на държавите от ЕС.

Натискът и възможностите, които имат САЩ, са на порядък по-големи, отколкото блокиращата клауза от ЕС и защитата, която компаниите могат да получат, твърди Гърдев.

Повече от коментара вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още