IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Паническото“ действие на Фед не успокои Wall Street

Радостта от изненадващото намаляване на лихвите в САЩ се изпари бързо

23:09 | 03.03.20 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Радостта на фондовите борси в Ню Йорк във вторник от изненадващото намаляване на лихвите в САЩ като част от борбата с последиците от коронавирусната епидемия се изпари бързо. Федералният резерв на САЩ намали непланирано ключовата лихва с половин процентен пункт. Инвестиционният стратег Майкъл О'Рурк от брокерската компания JonesTrading определи решението на Фед като паническа реакция и грешка. „Това няма да накара хората да ходят на кино, конференции, спортни събития или други големи събития“, казва той.

Индексът на сините чипове Dow Jones загуби 3% до 25 922 пункта в Ню Йорк, след като пазарният барометър временно се върна на положителна територия, малко след намаляването на лихвите. Широкият бенчмарк S&P 500 се срина с 2,8%. Технологичният индекс Nasdaq падна с 3 процента.

Пауъл се опита да умилостиви пазарните участници. „Основите на американската икономика остават силни. Но вирусът представлява риск за икономическата активност“. Затова централните банкери единодушно са решили да се намесят със значително и непланирано намаляване на лихвите. Намаленията на лихвите обикновено са с 0,25 процентни пункта. Следващото редовно заседание е насрочено за 18 и 19 март.

"Разбира се, важните решения на този проблем трябва да идват от други играчи, особено от сектора на здравеопазването", призна Пауъл. „Но ние искаме да изпълним нашата роля“.

"Фед не може да се бори с вируса", казва независимият икономист Ед Ярдени. Тук става въпрос за проблеми с веригата на доставки и медицински решения. Паричната политика не може да стори много. Независимо от това: „Намаляването на ставката помага да се смекчи най-лошото", пише в скорошен доклад Шатям Пандай от S&P Global Ratings. Той посочва, че мерките на паричната политика винаги действат със забавяне. „Намалението на процента сега ще помогне за икономическото възстановяване веднага щом опасенията за вируса отшумят“.

Преди това неоправданите надежди за незабавни икономически стимули от страна на големите индустриални страни потиснаха настроението на купувачите. В понеделник Dow се повиши с 5,1% след обявяването на конферентен разговор между министрите на финансите и управителите на централните банки от седемте най-големи индустриализирани страни (G7). Това беше най-големият дневен ръст от единадесет години. Разговорите във вторник не дадоха конкретни резултати. Участниците само потвърдиха желанието си да помогнат на икономиката.

Фед е първата централна банка, която последва съобщението с конкретни действия. По-рано Английската централна банка сигнализираше, че не бърза да намалява лихвите, за да се справи с евентуални икономически проблеми преди следващото си насрочено заседание, въпреки че не изключи подобен ход. По-рано във вторник Марк Карни заяви, че комуникационните канали между централните банки са отворени, но подчерта, че "в различните юрисдикции ще има някои различия в точната форма и времето на тези мерки".

Централната банка на САЩ загатна в направеното изявление в петък за евентулно понижение. В изявлението си Фед включи фразата "действа, както е уместно", която е използвала в миналото, за да сигнализира за намерение за намаляване на лихвите. До края на миналата седмица инвеститорите не виждаха никаква вероятност за намаляване на лихвите на следващото заседание на Фед на 18 март, сега това вече се счита за сигурно.

Биргит Хенслер, експерт по облигации в DZ Bank, обаче се съмнява, че по-нататъшното парично облекчаване може да парира икономическите ефекти на коронавируса. "В крайна сметка намаленията на ключовите лихви или съгласуваните действия на централните банки е малко вероятно да окажат положително влияние върху реалната икономическа среда", написа тя в анализ, преди Фед да намали лихвените проценти.

Веригите за доставки остават нарушени, дори ако условията за финансиране на компаниите отново се подобрят. Не се очаква дори драстични мерки, като хеликоптерните пари, да имат стабилизиращ ефект върху икономиката, ако хората в Хонконг например остават у дома си.

Thermo Fisher беше един от фаворитите на американската фондова борса с повишение на цените от 3,4 процента. Доставчикът на оборудване за лаборатории планира да поеме германския конкурент Qiagen за 10,4 милиарда евро. Двете компании ще си паснат отлично, твърдят анализаторите от Evercore. Листнатите в САЩ книжа на Qiagen се изстреляха с 14 процента.

Сред губещите бяха акциите на Hyatt с отстъпка от над четири процента. Хотелската група издаде предупреждение за приходите си заради коронавирусната епидемия.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който превърна силната икономика и възходът на финансовите пазари в основа на кампанията си за преизбиране, засили натиска върху Фед за намаляване на лихвите, тъй като акциите се понижиха, след като коронависурът се разпространи в десетки страни извън Китай.

„Федералният резерв намали лихвите, но трябва допълнително да ги понижи и най-важното - да действа в съответствие с други държави / конкуренти. Не играем на равно ниво. Не е честно спрямо САЩ. Най-сетне е време Федералният резерв да поведе. Повече облекчения и намаления!“, написа в Twitter президентът.

Два часа преди края на сесията доходността по референтните 10-годишни щатски облигации падна за първи път в историята под 1%, тъй като инвеститорите търсеха да купуват по-безопасни активи, след като Федералният резерв реши по-рано от очакваното да намали лихвените проценти. При днешната търговия 10-годишната доходност достигна 0,993% според Tradeweb, в сравнение с 1,085% в понеделник. Предишният рекорден минимум от 1,031% беше определен в понеделник.

В средата на февруари доходността все още беше около 1,6 процента. Това прави все по-вероятно онова, което дълго се смяташе за немислимо: нулеви лихвени проценти в доларовата зона.

Феликс Херман, пазарен стратег за облигации в американския фонд Blackrock, заяви още преди обявяването на намалението на лихвите: „Потокът от новини ще остане негативен с месеци. Затова не считам за невъзможно скоро да достигнем нулевия процент на лихвите за държавните облигации на САЩ".

Според него има два фактора, които тласкат лихвите в САЩ все по-ниско и по-ниско. "От една страна, очакванията за намаляване на лихвите се увеличиха изключително". Сега пазарът очаква четири понижения на лихвите от Федералния резерв на САЩ до края на годината.

Това би означавало, че ключовите лихвени проценти в Съединените щати - които са между един и 1,25 процента, ще продължават да падат. Очакването за понижение на ключовите лихвени проценти води до повишаване на цените на държавните облигации и от своя страна намалява доходността.

„От друга страна, държавните облигации на САЩ са една от малкото останали опции в сегашната среда, за да се защитите от пазарна несигурност“, казва Херман. Американските фондови пазари току-що преживяха най-лошата си седмица след финансовата криза. Разпродажбата на фондовите пазари продължи и в понеделник, след решението за лихвите на Wall Street във вторник отново има разпродажби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

14
rate up comment 3 rate down comment 2
крас
преди 4 години
Предлагам да не ползваш квалификации от рода на "***".По повод на глупавия въпрос който си задал "Нали за да ги разтовари, някой трябва да ги купи?" ти отговарям: През месец април 2019 година Китай разтовари за 20 милиарда долара подобни облигации, които бяха закупени като топъл хляб!ЗА ДА НЕ ВЛИЗАМ В ИЗЛИШНИ СПОРОВЕ С ПОДОБНИ НА ТЕБ КАПАЦИТЕТИ ТИ ПРЕДЛАГАМ ДА ПРОЧЕТЕШ СТАТИЯТА : "Китай извади ядрения арсенал срещу САЩ" СЕГА КАКТО ЗАБЕЛЯЗВАШ ЦЕНАТА НА ТЕЗИ ОБЛИГАЦИИ Е СКОЧИЛА , КОЕТО ОЗНАЧАВА , ЧЕ СЕ ТЪРСЯТ НА ПАЗАРА!!КАКЪВ Е ПРОБЛЕМА С ПРОДАЖБАТА ИМ , ЧЕ НЕ МОГА ДА ТЕ РАЗБЕРА ?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 4
ДХДО
преди 4 години
Щом ФЕД се стряскат толкова много от един най-обикновен вирус (почти всяка година има по някой нов такъв - САРС, свински грип, птичи грип и т.н.)=====Заболелите в Китай са намалели от над 80 хил.човека до около 26-7 хил. по последни данни.Именно разликата в подхода на медийното отразяване на предходните случаи, на проява на неизследвани зарази/вируси, сочи че това, което се разиграва през последните месеци е координирана кампания по създаване на паника и масова манипулация.... а пък борсите се движат от едно единствено нещо : печатането и вливането на нови 0-и и 1-ци, така е било и преди 10 , че и повече години, така е и сега спрат ли от ФЕД да генерират нули и единици, спират и борсите, продължат ли да се цъкат цифри в балансите продължават да се движат и борсите, никакъв проблем нямат ... описаните механизми на функциониране са валидни също за банковия бизнес и естествено, за реалната икономика;))След като процеса по генериране на нули и единици не се обвързва с никакви формални условие или да се обезпечава с нищо веществено, то излиза че този софтуеърен цикъл (loop) може да продължава до безкрай ... или до момента , който по телИвизора кажат, че ни е напъплил некъф ужааасен вируст ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 1
abdul
преди 4 години
Освен ако.. ама това е хибридка, няма как да е. ;-) ха ха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 3
michaelis23
преди 4 години
слеащия спад S&P500 е до към 2500 летото някъде тоя диапазон +-100вка повече нема има спадове таз година, но пак не е зле като погледнеш от 3400 на 2500 си е хилка .... онова с консервите в мазата ше дое малко по-късно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 2
barakuda28
преди 4 години
Е, ако знаех точно кога ще е "скорото" щях да съм милиардер вече, но залагам на до максимум година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 10
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Имам чувство, че двама души пишат от профила на императорчето.Др. Джекил и Хайд.Днес е Джекил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 7
Императорът
преди 4 години
Тоя чичо от ФЕД - не знам - Доналд трябва да го прогони, защото само глyпости прави откак е шефче на. Ту качва лихвите като луд, ту ги сваля безразборно. Защо сега намали с половин процент? Така само всява паника... а може би това му е целта?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 5
Императорът
преди 4 години
Нали за да ги разтовари, някой трябва да ги купи? Или ти си от тия неграмотници, дето мисли, че Китай ще си поиска парите от САЩ, въпреки че тия облигации (сигурно имаш предвид) ДЦК са с матуритет след 10-20-50 години?Дайте по-сериозно - това би трябвало да е икономически форум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 8
Императорът
преди 4 години
Ами именно - въпреки световната паника, пазарите показаха сила оня ден и обърнаха тренда, дори и това не можа да ги срине.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 8
Императорът
преди 4 години
Кога ще е това "скоро", кажете най-после - защото говорите едно и също още от победата на Доналд на предните избори, а оттогава пазарите скочиха с над 100%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още