IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходността по 10-годишните щатски облигации падна за първи път под 1%

Инвеститорите са обезпокоени от признанието на Джером Пауъл, че мерките на Фед не са без лимит

21:22 | 03.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл призна във вторник лимитите на действията на централната банка. Снимка: ЕРА<br />
	&nbsp;</p>

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл призна във вторник лимитите на действията на централната банка. Снимка: ЕРА
 

Доходността по референтните 10-годишни щатски облигации падна за първи път в историята под 1%  във вторник, тъй като инвеститорите търсеха да купуват по-безопасни активи, след като Федералният резерв реши по-рано от очакваното да намали лихвените проценти.

При днешната търговия 10-годишната доходност достигна 0,993% според Tradeweb, в сравнение с 1,085% в понеделник. Предишният рекорден минимум от 1,031% беше определен в понеделник.

Доходността, която пада при повишаване на цените на облигациите, беше малко над нивата им от понеделник, но рязко се обърна надолу, малко след като Фед обяви, че намалява основния си лихвен процент с половин процентен пункт - първият ѝ ход между официалните срещи от финансовата криза насам.

В средата на февруари доходността все още беше около 1,6 процента. Това прави все по-вероятно онова, което дълго се смяташе за немислимо: нулеви лихвени проценти в доларовата зона.

Феликс Херман, пазарен стратег за облигации в американския фонд Blackrock, заяви още преди обявяването на намалението на лихвите: „Потокът от новини ще остане негативен с месеци. Затова не считам за невъзможно скоро да достигнем нулевия процент на лихвите за държавните облигации на САЩ".

Според него има два фактора, които тласкат лихвите в САЩ все по-ниско и по-ниско. "От една страна, очакванията за намаляване на лихвите се увеличиха изключително". Сега пазарът очаква четири понижения на лихвите от Федералния резерв на САЩ до края на годината.

Това би означавало, че ключовите лихвени проценти в Съединените щати - които са между един и 1,25 процента, ще продължават да падат. Очакването за понижение на ключовите лихвени проценти води до повишаване на цените на държавните облигации и от своя страна намалява доходността.

„От друга страна, държавните облигации на САЩ са една от малкото останали опции в сегашната среда, за да се защитите от пазарна несигурност“, казва Херман. Американските фондови пазари току-що преживяха най-лошата си седмица след финансовата криза. Разпродажбата на фондовите пазари продължи и в понеделник, след решението за лихвите на Wall Street във вторник отново има разпродажби.

Случващото се на пазара на облигации отразява и случващото се на пазара на акциите, които се обезцениха малко след акцията на Фед и продължителните спадове, след като председателят на Фед Джером Пауъл призна лимитите на действията на централната банка на пресконференция.

„Има  смисъл в това Фед да снеме базуката си и може да знае нещо друго - че тази пандемия може да се влоши значително в САЩ“, казва Доналд Елънбергер, старши портфолио мениджър във Federated Investors Inc. „Това е пазар, който просто се управлява от страха. Това кара хората да посягат към облигации, а 10-годишната доходност може абсолютно да падне под 1%".

Федералният резерв намали лихвените проценти с половин процентен пункт при спешните усилия за възпротивяване на по-бавния икономически растеж заради избухването на коронавируса.

Решението се случва две седмици преди насроченото заседание на Фед, тъй като централната банка смята, че е необходимо да действа бързо в битката с ефекта на разпространението на вируса по целия свят. Това е първото подобно спешно действие, което се провежда между насрочените срещи от финансовата криза насам.

"Коронавирусът крие рискове за икономическата активност", казва ФЕД в изявление. „В светлината на тези рискове и в подкрепа на постигането на своите максимални цели за заетост и стабилност на цените, Федералният комитет за отворения пазар реши днес да намали целевия диапазон за лихвата по федералните фондове на Фед с 1/2 процентен пункт“.

Централната банка също така заяви, че „внимателно следи развитието и неговите последици за икономическите перспективи и ще използва инструментите си и ще действа, както е подходящо, за да подкрепи икономиката“.

Гласуването за спешно съкращаване на лихвата в диапазона - 1% до 1,25% е било единодушно. Фед също така заяви, че „основите на американската икономика остават силни“.

Биргит Хенслер, експерт по облигации в DZ Bank, обаче се съмнява, че по-нататъшното парично облекчаване може да парира икономическите ефекти на коронавируса. "В крайна сметка намаленията на ключовите лихви или съгласуваните действия на централните банки е малко вероятно да окажат положително влияние върху реалната икономическа среда", написа тя в анализ, преди Фед да намали лихвените проценти.

Веригите за доставки остават нарушени, дори ако условията за финансиране на компаниите отново се подобрят. Не се очаква дори драстични мерки, като хеликоптерните пари, да имат стабилизиращ ефект върху икономиката, ако хората в Хонконг например остават у дома си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 3
дядя Вова
преди 4 години
Царят е гол !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още