IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протекционизмът на Тръмп ще доминира в края на поредния кръг преговори за НАФТА

Седмият, и предпоследен, преговорен кръг донесе малък напредък към модернизиране на споразумението

10:53 | 05.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Министри от Мексико, САЩ и Канада ще се срещнат днес за заключителната част от седмия кръг преговори за модернизиране на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) под сянката на намеренията на американския президент Доналд Тръмп да наложи мита върху вноса на стомана и алуминий, съобщава Ройтерс.

Очаква се Тръмп да представи окончателно плановете си по-късно тази седмица, което поставя тежко предизвикателство пред постоянния търговски представител на САЩ Робърт Лайхайзър, канадския външен министър Кристия Фрийланд и министъра на икономиката на Мексико Илдефонсо Гуахардо Виляреал.

Министрите на Канада и Мексико вероятно ще притиснат представителя на Вашингтон за информация дали страните им да бъдат изключени от планираните мита.

Официалните представители засега продължават да отклоняват въпроса как трите страни могат да продължат усилията за модернизиране на НАФТА на фона на протекционистичните намерения на американския държавен глава.

Седмият, и предпоследен, преговорен кръг донесе малък напредък към модернизиране на споразумението.

Осемте дни на срещи в мексиканската столица не успяха да придвижат напред въпроса как да бъде регулирано съдържанието на стоките, произведени в Северна Америка, който е сред най-трудните в преговорния процес.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още