IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първата за годината среща на високо равнище САЩ-Китай ще се проведе в Аляска

Тя ще се състои на 18-19 март и е по покана на американската страна

09:49 | 11.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Антъни Блинкен и Джо Байдън. Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Антъни Блинкен и Джо Байдън. Снимка: Bloomberg L.P.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и съветникът по националната сигурност Джейк Съливан ще се срещнат със своите китайски колеги в Аляска следващата седмица. Това обяви държавният департамент в сряда, цитиран от Bloomberg.

Срещата на Блинкен и Съливан с Ян Дзиечъ, член на китайското политбюро, и Уан И, министър на външните работи, ще е срещата на най-високо равнище очи в очи между двете страни, откакто Джо Байдън пое президентския пост през януари. Държавният глава разговаря със своя китайски колега Си Дзинпин по телефона на 10 февруари.

Срещата на високо равнище бе потвърдена и от външното министерство в Пекин. Тя ще се проведе на 18-19 март.

Говорителят на ведомството Джао Лидзиен каза в изявление, че Ян и Уан ще присъстват „по покана на американската страна“.

Отношенията между САЩ и Китай достигнаха един от най-лошите си етапи от десетилетия по време на управлението на президента Доналд Тръмп, като и двете страни увеличиха митата помежду си, гонеха журналисти и затваряха консулства.

В изказване пред Комисията по външна политика в Камарата на представителите в сряда Блинкен заяви, че Китай има уникалната способност да „пренебрегва базираната на правила международна система, в която Щатите са вложили толкова много усилия за изграждането ѝ“.

„Ще дадем ясно да се разберат от нашите колеги в Китай дълбоките тревоги, несъгласия, които имаме към някои неща, които те правят, и ще видим дали те ще се ангажират с тези притеснения“, коментира Блинкен.

Срещата с представителите на Пекин ще се състои, след като държавният секретар и министърът на отбраната Лойд Остин ще посетят Япония и Южна Корея следващата седмица в рамките на усилията на новата администрация да покаже важността, която придава, на съюзите на САЩ по света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още