IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С митата САЩ се опитват да променят дневния ред на търговската политика в света

В момента виждаме сблъсък на светогледите между Брюксел и Вашингтон, коментира представител на Eurasia Group

19:38 | 06.06.18 г.
С митата САЩ се опитват да променят дневния ред на търговската политика в света

С повишаването на митата САЩ се опитват да преработят дневния ред в търговската политика в световен мащаб, а не да го рушат. Това каза Тод Мариано, директор Икономическа политика за САЩ в Еurasia Group, в интервю за Bloomberg TV Bulgaria.

„Администрацията (бел. ред. - на САЩ) иска да помогне на вътрешните производители на алуминий и стомана в САЩ, но също така смятам, че Белият дом се опитва да използва подобен вид мита като лост, за да предизвика по-широки преговори относно дневния ред на търговската политика и за да създаде нови споразумения или да предоговори стари споразумения, какъвто бе случаят с НАФТА“, коментира Мариано.

В момента виждаме сблъсък на светогледите между Брюксел и Вашингтон, добави експертът.

„Що се касае до ЕС – те не желаят да изглежда, че се поддават или подвиват опашка пред силно агресивния търговски дневен ред на Вашингтон", каза той. "От гледна точка на САЩ европейците просто не са изпълнили исканото от САЩ. Всъщност исканията на Тръмп изглеждаха толкова големи, че ние смятаме, че САЩ са имали намерението Европа да бъде засегната от тези мита, за да се предизвика този разговор“.

По думите на Мариано и двете страни имат интерес в това да няма ескалираща спирала от ответни реципрочни мерки, но „за момента времето е на страната на САЩ“.

Той добави, че най-добрият възможен сценарий ще е администрацията да направи точно това което твърди, че е способна да стори - не да разруши или разтури световната търговска система, но просто в някакво отношение да я преработи.

„И всъщност сред много развити държави съществува широк консенсус, че има злоупотреби, има практики, нарушаващи духа на СТО и търговските и инвестиционни споразумения, влезли в учебниците, след Втората световна война. Най-добрият сценарий е всички тези страни да впрегнат общи усилия и да адресират болните места в света. И да продължат напред по положителен начин", заяви Мариано.

"Виждаме популисткият натиск да си проправя път през пукнатините на систамата - не само в САЩ, но със сигурност в Европа и по други места на планетата. В този смисъл смятам, че рестартиране на системата със сигурност би спомогнало в адресирането на този натиск“, добави той.

Най-лошият възможен сценарий според него би бил директен конфликт и постоянна размяна на нови наказателни търговски мерки ежеседмично или ежемесечно.

Целия разговор вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още