IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ готвят мита върху технологичния и телекомуникационен сектор в Китай

Влизането в сила на ограниченията се очаква да бъде обявено до петък

10:37 | 20.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп се очаква да обяви до края на работната седмица мита върху китайски вносни стоки на стойност до 60 млрд. долара, като те ще бъдат насочени основно срещу секторите на технологиите, телекомуникациите и интелектуалната собственост. Това съобщават източници, цитирани от агенция Ройтерс.

Според един от тях, който е участвал в обсъждания на въпроса с администрацията, не е изключено предвиждането на период за публично дискутиране на митата, което потенциално може да забави влизането им в сила и да даде време на индустрията да внесе възражения, ако има такива.

Тази практика е различна от бързото налагане на ограничения върху вноса на стомана и алуминий, които ще влязат в сила на 23 март – 15 дни, след като Тръмп ги обяви официално. 

От Белия дом отказаха да коментират новината за митата, а властите в Пекин посочиха, че ще предприемат ответни мерки, ако се стигне до въвеждането им.

По-рано миналата седмица източник на Ройтерс съобщи, че налозите ще са насочени срещу информационните технологии, битовата електроника, телекомите и други бизнеси, които ползват американска интелектуална собственост. Те обаче може да се окажат с много по-широк обхват и да включват също дрехи и обувки, като в евентуалния списък има над 100 продукта, допълва източникът.

Китай има търговски излишък със САЩ в размер на 375 млрд. долара. По време на скорошно посещение на икономическия съветник на китайския президент Си Дзинпин във Вашингтон администрацията е поискала от него да обмисли начини, по които тази сума да бъде намалена.

В същото време през януари Тръмп заяви, че готви голяма „глоба“ за Китай като част от разследване срещу страната за предполагаема кражба на интелектуална собственост. Според държавния глава властите в Пекин са принудили американски компании да преместят интелектуалната си собственост в Китай, ако искат да правят бизнес там.

Възможността за нови мита притесни редица американски бизнес групи, които предупредиха, че това ще доведе до вдигане на цените за потребителите, премахване на работни места и спадове на финансовите пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още