IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Китай ще проведат търговски преговори следващата седмица

И двете страни се опитват да сложат край на спора, който нанася все по-големи вреди на двете икономики и разтърсва глобалните финансови пазари

09:35 | 04.01.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

САЩ и Китай ще проведат търговски преговори на ниво заместник-министър в Пекин на 7-8 януари, след като и двете страни се опитват да сложат край на спора, който нанася все по-големи вреди на двете икономики и разтърсва глобалните финансови пазари, предава Ройтерс.

Двете държави водят търговска война една срещу друга от няколко месеца, прекъсвайки потоците от стоки за стотици милиарди долари и предизвиквайки опасения за глобално икономическо забавяне.

Работна група, водена от заместника на търговския представител на САЩ Джефри Гериш ще посети Китай, за да проведе „позитивни и конструктивни разговори“ с китайските си колеги, съобщи търговското министерство на Китай в изявление на сайта си.

Министерството каза, че двете страни са „потвърдили“ датите в телефонен разговор в петък сутринта, но не предостави повече детайли.

На среща в Аржентина в края на миналата година американският президент Доналд Тръмп и китайският му колега Си Дзинпин договориха спиране на огъня и решиха да не налагат нови мита за 90 дни от 1 декември, докато се опитват да договорят сделка.

Сега Китай и САЩ се изправят пред ключовия срок през март докогато трябва да сложат край на унищожителната търговска война. В противен случай Вашингтон може да продължи с острото увеличение на щатските мита върху китайските стоки, първоначално планирано за 1 януари, а Пекин да отговори с реципрочни действия.

Тръмп заяви, че преговорите за постигане на сделка вървят добре, но не е ясно дали Пекин ще отстъпи на ключовите американски искания по търговските дисбаланси, пазарния достъп и обвиненията за нарушения на интелектуалната собственост.

Данни от тази седмица показаха забавяне на инерцията и в двете най-големи икономики в света в края на миналата година.

Промишлената активност в САЩ се забави повече от очакваното през декември, посочи Institute for Supply Management (ISM), а данни за Китай от понеделник показаха, че производствената активност се е забавила за пръв от над 2 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още