IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ ще освободят рекордни количества петрол от своите резерви*

По този начин Белият дом се стреми да осигури на страната достатъчно петрол, докато вътрешното производство нарасне достатъчно

19:00 | 31.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

САЩ ще освобождават приблизително по един милион барела петрол на ден от своите резерви в продължение на шест месеца - историческо източване на запасите, което подчертава тревогата на Белия дом относно нарастващите цени на газа и недостига на доставки след нахлуването на Русия в Украйна, съобщава Bloomberg.

Американският държавен глава Джо Байдън също ще се позове на опита от Студената война, за да насърчи вътрешното производство на критични минерали за батерии за електрически превозни средства и други цели, става ясно от изявление на Белия дом. Суровините и материалите за батерии ще се присъединят към списъка с артикули, обхванати от Закона за военно производство от 1950 г. 

Белият дом заяви, че освобождаването на количества от стратегическите резерви е „безпрецедентно“.

„Рекордното освобождаване ще осигури исторически големи количества на доставки, които да служат като мост до края на годината, докато местното производство се увеличава“, добавя се в съобщението.

Байдън ще поръча да бъдат освободени до 180 милиона барела от американските резерви през следващите няколко месеца. Той ще сподели по-подробно плана си по-късно в четвъртък.

Администрацията на президента също така ще се обърне към Международната агенция по енергетика (МАЕ) да координира освобождаването на запаси с други страни, които консумират петрол. Организацията ще заседава през близките няколко дена, споделят източници, запознати с темата.

Британският министър на бизнеса и енергетиката Куаси Куартенг обмисля страната му да се присъедини към тази инициатива, посочва друг източник.

Когато членовете на МАЕ се споразумяха да освободят общо 61,7 млн. барела в началото на март, делът на САЩ достигаше 30 млн. барел, а този на Великобритания – 2,2 млн. барела.

Въпреки това не се очаква увеличаване на добива от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните съюзници, известни с общото название ОПЕК+. Картелът обяви в четвъртък, че ще продължи с постепенното увеличение, което беше договорено по-рано.

ОПЕК+, където влиза и Русия, ратифицира съществуващ план за увеличаване на доставките през май с 432 000 барела на ден.

Идеята на Байдън е да се създаде мост за петролните доставки в САЩ до есента, когато се очаква да бъде увеличено вътрешното производство, изтъкват от Белия дом. В същото време администрацията на американския президент критикува онези компании, които умишлено не стимулират добива с по-бързи темпове, търсейки възможност за по-голяма печалба.

Байдън ще изкисва от петролните сондажни компании да плащат неустойки, когато федералните договори за наем се окажат неизползвани, в опит да подтикне индустрията да добива повече.

Белият дом ще призова Конгреса да „накара компаниите да плащат такси за сондажните обекти от техните договори за наем, които не са използвали от години и за всяка единица площ, която добавят без да разработват“, става ясно от съобщение на президентската администрация.

Предложението заплашва да увеличи пропастта между Байдън и представителите на петролната индустрия, които казват, че програмата на неговата администрация срещу изкопаемите горива е отчасти отговорна за охлаждането на инвестициите в нови сондажи.

Белият дом отвърна, че компаниите влагат приходите от търговията с петрол в изплащане на дивиденти и  обратно изкупуване на акции, а не в нови сондажи, които биха помогнали за намаляване на високите цени на бензина.

*Информацията е актуализирана в 21:55 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още