IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси наваксаха част от загубите, но останаха на червена територия

В началото на борсовата търговия Dow загуби 280 пункта заради наложените мита на Китай от администрацията на Тръмп

23:48 | 15.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американските индекси стопиха загубите и завършиха петъчната търговия доста над достигнатите през деня низини, тъй като притесненията на инвеститорите от търговска война между САЩ и Китай намаляха, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average приключи с понижение от 84,83 пункта и достигна равнище от 25,090,48 пункта, като Caterpillar беше най-зле представилата се компания в индекса. Широкият измерител S&P 500 отписа 3,07 пункта и завърши търговията на равнище от 2,779,42 пункта, след като за кратко премина на зелена територия. Енергийният сектор се представи най-зле по време на петъчната сесия. Технологичният Nasdaq се понижи с 14,66 пункта до ниво от 7746,38 пункта. Борси Борси

По-рано в петък Dow загуби 280,93 пункта от стойността си, а S&P 500 и Nasdaq се понижиха с 0,7%, след като администрацията на Тръмп съобщи, че ще наложи мита от 25% върху китайски стоки на стойност 50 млрд. долара, което засили опасенията от търговска война между САЩ и Китай.

В комюнике в петък президентът Доналд Тръмп заяви, че мерките ще засегнат китайски стоки, „които съдържан индустриално значими технологии“, без да конкретизира продуктите. Той допълни, че мерките са предприети „заради кражбата на интелектуална собственост и технологии от Китай и други негови нечестни търговски практики“.

Тръмп каза също, че САЩ ще наложат още мита върху китайски стоки, ако Китай отговори със собствени мита върху американски продукти.

„Това е проблем, който все още предизвиква страх и несигурност на пазара, но...тонът на Белия дом може да се промени много бързо“, казва Крейг Бърк, изпълнителен вицепрезидент на отдела за управление на портфолиото в компанията Personal Capital. „Това е дълга игра, така че няма смисъл от пресилени реакции по един или друг начин“, допълва той.

Китай бързо отговори на съобщението на администрацията на Тръмп, като китайското министерство на търговията съобщи, че ще наложи мита със същия мащаб върху американски вносни стоки.

„Това продължава да е ключов въпрос за пазара, но ние не искаме да го преувеличаваме. Очаквахме Китай да отговори, но ако се стигне само до един отговор и проблемът не ескалира, няма да е толкова лошо“, казва Ед Кембъл, управляващ директор в QMA.

Книжата на Boeing и Caterpillar загубиха съответно 2,5% и 3,1% от стойността си, преди да компенсират част от загубите през деня. Двете компании са чувствителни към търговското напрежение заради големия размер на бизнеса им в чужбина.

На пазара на облигации доходността спадна в резултат на новината. 10-годишните държавни ценни книжа се търгуват за 2,92%, а по краткосрочните двегодишни държавни облигации – за 2,55%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още